25. MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG
Előzetes tájékoztatás a 2022. évi versenykiírásról.
A Magyar Sommelier Szövetség 2022. október 9-én Budapesten, a WineHub Holding Kft. közreműködésével rendezi meg az országos bajnokság középdöntéjét és döntéjét a WineHub-Borközpont épületében.
A verseny célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát a vendéglátásban vagy az italkereskedelemben művelik, illetve annak gyakorlása munkakörük részét képezi. A rendező szervezet célja továbbá a szakmai együttműködés és a kollegiális kapcsolatok erősítése, valamint a sommelier hivatás további népszerűsítése.
A bajnokság nyitott minden magyar állampolgárságú vagy magyarországi állandó lakhellyel rendelkező és a magyar nyelvet jól beszélő külföldi állampolgár számára.
A részvétel feltételei:
- a nevezési lap kitöltése és ahhoz fényképes szakmai életrajz csatolása, illetve azoknak a megadott határidőig történő eljuttatása a Magyar Sommelier Szövetséghez;
- a részvételi díj időben történő befizetése a szervezet számlájára;
A versenyzés nyelve:
- magyar, de egyes feladatoknál előírás lesz az angol, a francia és a spanyol nyelv valamelyikének használata, amely a magyarral helyettesíthető, de az pontlevonással jár;
A bajnokság menete:
- A verseny megkezdésekor a versenyzők sorszámokat húznak, amely azonosítóként szolgál a tesztlapokon, valamint meghatározza, hogy milyen sorrendben teljesítik a gyakorlati feladatokat;
- amennyiben a nevezések száma meghaladja a 10 főt, akkor október 8.-án elődöntőre kerül sor, amelyen azoknak a versenyzőknek kell részt venni, akik a középdöntőbe történő egyenes ágú kvalifikáció feltételeinek nem felelnek meg;
- ha a versenyre nevezők száma nem haladja meg a 10 főt, akkor minden versenyző a középdöntőbe jut;
- amennyiben elődöntőre kerül sor, az zártkörű lesz és azon egy írásbeli teszt és egy gyakorlati feladat (egy palack nyitása, a bor felismerése és felszolgálása, ahhoz étel ajánlása) megoldása a követelmény, a versenyzők közül 6 juthat be a középdöntőbe;
- a középdöntő első, délelőtti részében egy írásbeli tesztet kell megoldani, amelynek révén az összes pontszám 40%-a szerezhető meg, utána a gyakorlati tudásról kell számot adni két feladat (borfelismerés és dekantálás) teljesítésével, adott időhatáron belül;
- a középdöntőből a 3 legmagasabb pontszámot szerző versenyző jut a délutáni döntőbe (holtverseny esetén a gyakorlati feladatok megoldására kapott több pont dönt);
- a döntő nyilvános, közönség előtt zajlik, azon a sajtó képviselői is jelen vannak;
- a döntő megkezdésére a középdöntő valamennyi versenyzőjének részvételével kerül sor annak bejelentésével, hogy kik jutottak a döntőbe, majd azt követően a többiek átveszik az eredményes szereplésüket tanúsító oklevelet;
- a döntő során megoldandó feladatok meghatározott időkereten belül:
- pezsgő felszolgálása asztalnál ülő két vendégnek a beszélgetéshez egy választott idegen nyelv használatával,
- megadott ételsorhoz komplett italsor és kiegészítők ajánlása,
- hibás borlap szóban történő javítása,
- vörösbor dekantálása és felszolgálása, valamint ahhoz étel ajánlása,
- 3 bor felismerése és szakszerű értékelése szóban, valamint fekete pohárba töltött 4 párlat megnevezése jegyzetlapra rögzítve,
- terített asztal hibáinak felismerése és azok közlése szóban,
- előre nem közölt feladat megoldása;
- a feladatok megoldását a verseny valamennyi szakaszában szakmai zsűri bírálja el, a pontszámokat értékelő bizottság összegzi;
- a versenyről a zsűri munkájának megkönnyítése és az esetleges vitás helyzetek tisztázása céljából videofelvétel készülhet;
- a bajnokság győztese elnyeri a Magyarország Sommelier Bajnoka 2022 címet az ezzel járó oklevéllel és serleggel, a 2. és 3. helyezettek serleget és oklevelet kapnak;
- amennyiben támogatói különdíjak kerülnek felajánlásra, azok a középdöntőben szerepelt versenyzőknek is odaítélhetők és kiadásra kerül közönségdíj is.
Budapest, 2022. augusztus 9.
Elnökség