Par Excellence Díj

A Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége 2014-ben határozott arról, hogy Par Excellence elnevezéssel díját alapít, amelyet évenként olyan hazai szakembereknek ítél oda, akik magas színvonalú  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a vonatkozó szakmai ismeretek széleskörű terjesztéséhez.  Egy adott személynek a díj csak egyszer ítélhető oda.

A jelöltekre a szövetség tagjai 5+1 kategóriában szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján az elnökségi tagok  hozzák meg az egyhangú döntést annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások és szakemberek munkássága mennyire segíti a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulását.

Egy-egy kategória díja nem osztható meg és egy adott évben megfelelő jelölt híján nem adható ki.

A díj egy plakett, amelyre a szövetség emblémája mellett a kategória megnevezése és a jelölt neve, valamint az adományozás éve kerül.


AZ EDDIGI NYERTESEK

2023
Termelő: Malatinszky Kúria, Villány
Kereskedő: WhiskyNet
Vendéglátó: Avalon Resort & SPA*****, Miskolc
Szakíró: Bozzai Zsófia, Bor és Piac
Oktató: Nyitrainé dr. Sárdy Diána, MATE

Dr. Kosárka József emlékdíj: Jammertal Borbirtok, Villány

2022
Termelő: Szepsy Pincészet, Mád
Kereskedő: WineHub Borkereskedés, Budapest
Vendéglátó: Kistücsök Food&Room****, Balatonszemes
Szakíró: Dlusztus Imre
Oktató: Ember Sándor

Dr. Kosárka József emlékdíj: Áts Károly

2021
Termelő: IKON Borászat, Balatonlelle
Kereskedő: Pampetrics Borkereskedés, Keszthely
Vendéglátó: Vitorlás Étterem, Balatonlelle
Szakíró: Németh Ágnes
Oktató: Kozma Kálmán

2020
Termelő: Villa Sandahl, Badacsony
Kereskedő: Borvár
Vendéglátó: St. Andrea Restaurant
Szakíró: Győrffy Zoltán
Oktató: Hegedűs Péter Flórián

2019
Termelő: Schieber Pincészet, Szekszárd
Kereskedő: Kató András, Mitiszol / Terroir Klub
Vendéglátó: Macok  Bisztró, Eger
Szakíró:Viniczai Sándor, Magyar Mezőgazdaság, Borászati Füzetek felelős szeresztő
Oktató: Horkay András, CEWI

2018
Termelő: Holdvölgy
Kereskedő: Radovin
Vendéglátó: Márga
Szakíró: Dékány Tibor
Oktató: Sárkány Péter

2017
Termelő: Kreinbacher Birtok, Somló
Kereskedő: Heinemann Testvérek, Budapest
Vendéglátó: Anyukám mondta Étterem, Encs
Szakíró: Bányai Gábor Botond, főszerkesztő, Borigo magazin
Oktató: Földesi Gyula, Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola

2016
Termelő: Kovács Nimród, Eger
Kereskedő: Tálos Attila, Budapest
Vendéglátó: Bíró Lajos, Vendéglő a KisBiróhoz
Szakíró: Cseh Gábor
Oktató: Mészáros Gabriella, Borkollégium

2015
Termelő: Beőthy János (Janosh von Beőthy), Csobánci Bormanufaktúra
Kereskedő: Pátzay István ( Veritas )
Vendéglátó: Csongrádi Csaba, Fricska, Budapest
Szakíró: Csíki Sándor
Oktató: Rohály Gábor, Borkollégium

2014
Termelő: Heimann Zoltán, Szekszárd
Kereskedő:  Szalay Péter, IFTD
Vendéglátó:  Gundel étterem, Budapest
Szakíró: Alkonyi László
Oktató: Káli Ildikó