Par Excellence Díj

A Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége 2014-ben határozott arról, hogy Par Excellence elnevezéssel díját alapít, amelyet évenként olyan hazai szakembereknek ítél oda, akik magas színvonalú  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a vonatkozó szakmai ismeretek széleskörű terjesztéséhez.  Egy adott személynek a díj csak egyszer ítélhető oda.

A jelöltekre a szövetség tagjai 5 kategóriában szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján az elnökségi tagok  hozzák meg az egyhangú döntést annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások és szakemberek munkássága mennyire segíti a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulását.

Egy-egy kategória díja nem osztható meg és egy adott évben megfelelő jelölt híján nem adható ki.

A díj egy plakett, amelyre a szövetség emblémája mellett a kategória megnevezése és a jelölt neve, valamint az adományozás éve kerül.


AZ EDDIGI NYERTESEK

2017
Termelő: Kreinbacher Birtok, Somló
Kereskedő: Heinemann Testvérek, Budapest
Vendéglátó: Anyukám mondta étterem, Encs
Szakíró: Bányai Gábor Botond, főszerkesztő, Borigo magazin
Oktató: Földesi Gyula, Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola

2016
Termelő: Kovács Nimród, Eger
Kereskedő: Tálos Attila, Budapest
Vendéglátó: Bíró Lajos, Vendéglő a KisBiróhoz
Szakíró: Cseh Gábor
Oktató: Mészáros Gabriella, Borkollégium

2015
Termelő: Beőthy János (Janosh von Beőthy), Csobánci Bormanufaktúra
Kereskedő: Pátzay István ( Veritas )
Vendéglátó: Csongrádi Csaba, Fricska, Budapest
Szakíró: Csíki Sándor
Oktató: Rohály Gábor, Borkollégium

2014
Termelő: Heimann Zoltán, Szekszárd
KereskedőSzalay Péter, IFTD
Vendéglátó:  Gundel étterem, Budapest
Szakíró: Alkonyi László
Oktató: Káli Ildikó