Sommelier képzés

A Magyar Sommelier Szövetség által elismert hivatalos sommelier szakmai képzés

A 2020 októberében induló, hivatalos sommelier szakmai képzés mind elméletben mind gyakorlatban a legmagasabb színvonalú hazai tanulási lehetőséget kínálja a szakmabelieknek. A legmagasabb szintű előadásokat a képzés tematikáján túl, az oktatásban résztvevő számos magyar Sommelier Bajnok és Nemzetközi Borakadémikus (Dip WSET) tudása és tapasztalata garantálja.
A képzésen igazolt vendéglátóipari tapasztalattal vagy vendéglátóipari végzettséggel vagy az előzetes szakmai teszten való megfeleléssel vehetnek részt az érdeklődők.

Sikeres elméleti és gyakorlati vizsga esetén hivatalos, a Magyar Sommelier Szövetség és a CEWI által kiállított diploma bizonyítja az elsajátított szakmai ismereteket.

 

Oktatók

Az oktatói csapat gerincét egyrészről a CEWI tanárai biztosítják, amelyet a tematikának megfelelően meghatározó részben Dip WSET diplomások, szakképzett szőlész-borászok, illetve gasztronómiában ismert szakemberek, másrészről pedig a Magyar Sommelier Szövetség által delegált sommelier bajnokok, elismert szakmai előadók alkotják.

A Magyar Sommelier Szövetség által delegált oktatók:

-Fabók Mihály, örökös Magyar Sommelier Bajnok

-Kozma Kálmán, Gundel Étterem Márkanagykövet

-Tüű Péter, kétszeres Magyar Sommelier Bajnok

-Evans Victoria, Magyar Sommelier Bajnok 2020

5 hetes képzés:

Hetente 1 nap, napi 2 előadásban (délelőtt/délután), összesen öt héten keresztűl. Vizsga egy előre megadott későbbi időpontban.

Létszám: A kurzus minimum 10 fő esetén indul

Képzés időpontja: 2020. október 5, 12, 19, 26 és november 2.

Tematika

1. Kóstolás elmélet és gyakorlat

2.Szőlészeti-borászati alapfogalmak

3.Legfontosabb hazai és nemzetközi szőlőfajták

4.Legfontosabb hazai borvidékek

5.Legfontosabb nemzetközi borvidékek és borstílusok

6.Pezsgők

7.A sommelier feladatköre

8.Étel-bor párosítás, gyakorlati képzés (kihelyezett étteremben)

9.Borpiaci ismeretek alkalmazása a készletezésben és borlap összeállításban

10.Egyéb ital ismeret:

·       Ásványvíz

·       Koktél, Spirit, Kávé és tea

11.Vizsga: időtartam 2 óra

·       Gyakorlati vizsga

·       Kóstolás

·       Elméleti vizsga: teszt és esszé

A tanfolyam tematikája egyrészről a Magyar Sommelier Szövetség által felkért Kozma Kálmán és Ember Sándor által összeállított sommelier oktatási tananyagra, másrészről pedig a CEWI, Wine and Spirit Education Trust (WSET) nemzetközi struktúrát követő bővített képzésére épül. Ezáltal lefedve, mind a sommelier szakmai részt, mind pedig a bővített borszakmai részt.

Az egyes előadások hossza: 3-3.5 óra, melyen az elméleti tananyag mellett természetesen, minden órán nagy hangsúlyt kap a gyakorlati kóstolás rész, a tematikáktól függően 4-6 bor kóstolása tanóránkként sommelier gyakoralti képzéssel egybekötve.

Feltételek, árak

Tanfolyamon való részvétel feltétele

·      Igazolt vendéglátóipari tapasztalat vagy

·      Igazolt vendéglátóipari végzettség vagy

·      Előzetes szakmai felmérő teszten való megfelelés

 

Képzés ára: 110.000 Ft + áfa

Jelentkezés: cewi.hu/jelentkezes

Információ: fotitkar@sommelierhungary.hu

 

Helyszín

A tanfolyam a város szívében elhelyezkedő Hotel Zenit Budapest Palace**** konferencia szalonjában kerül megrendezésre. A szálloda a Váci utca és a kozmopolita Vörösmarty tér mellett, Budapest leghíresebb és legnépszerűbb bevásárló-övezetében található.A Hotelnek otthont adó, varázslatos, 1820-as épület, a híres magyar építész, Pollack Mihály munkája, számos fővárosi épület és a Nemzeti Múzeum mellett.A szálloda másik nagy vonzereje a látványkonyhás étterem, a különálló Divin Porcello sonkabár és a Jacques Liszt kézműves látványpékség amelyeket a hallgatók kedvezménnyel vehetnek igénybe.

Cím: 1051 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.
Web:
Facebook: https://www.facebook.com/CEWI-Central-European-Wine-Institute-153379754672236/