NYILATKOZAT

A világjárvány és annak következményei különösen érzékenyen érintették a vendéglátást, ami a sommelier hivatás gyakorlását is kedvezőtlenül befolyásolta. A korlátozások fokozatos feloldása már kezdi éreztetni hatását, az előrejelzések szerint a hosszabb távú növekedési kilátások is biztatóak.

A Magyar Sommelier Szövetség megalakulása óta elsőrendű feladatának tartja a hazai gasztronómia fejlődésének elősegítését, a borászatok támogatását, az italfogyasztás kultúrájának előmozdítását. Külön hangsúlyt kap a sommelier-k szaktudásának megfelelő elismertetése, aminek érdekében évente megszervezi részükre az országos bajnokságot. Ezen a nyílt megmérettetésen a tekintélyes szakemberekből összeállt zsűri kizárólag a mutatott teljesítmény, illetve a nemzetközi normák alapján hozza meg döntését.

A díjazott versenyzők a jó szereplést sokrétűen kamatoztathatják, a korábbiaknál szélesebb körű ismertségük új lehetőségeket nyit számukra (akár korábbi munkahelyük megtartása mellett, akár függetlenedve). Ezek körébe tartozik például az is, hogy nagyobb nyilvánosság előtt fejtsék ki saját véleményüket, vagy akár több étterem borválasztékának kialakításában is közreműködjenek. E tekintetben szuverének, ezért megnyilvánulásaikat semmiképpen nem lehet úgy értelmezni, mintha azok a Magyar Sommelier Szövetség képviseletében vagy annak álláspontját tükrözve hangoznának el.

Tovább ⇒