PAULUS Borház Pincelátogatás és Birtoktúra / 2023. 03. 28.

Szakmai tanulmányút a móri Paulus Borháznál

Németi Sándor írása  (nemetisandorjanos@gmail.com)

A Magyar Sommelier Szövetség tagjaiból, valamint borkereskedőkből és szakújságírókból álló delegációt látott vendégül március 28-án a Móri borvidék legnagyobb és egyben egyik legismertebb borászata, a Paulus Borház. Az izgalmas és élményekkel teli tanulmányút során a vendéglátók – Molnár Pál tulajdonos, Diós Máté cégvezető, Boros Zoltán főborász, illetve Zámbó Ferenc és Farkas Péter – az egésznapos program alkalmával, és legfőképpen a saját boraikon keresztül ismét bebizonyították, hogy hazánk egyik legkisebb borvidéke hatalmas potenciállal bír.

Ha Mór, akkor ezerjó!

Ha Mór, akkor ezerjó! – szokták mondani, és valóban: kevés olyan borvidék van Magyarországon, sőt, az egész világon, ahol egy szőlőfajta annyira összeforrt volna a borvidékkel, mint itt. Ezzel együtt a borvidék mintha mégsem tudott volna élni sokáig ezzel a lehetőséggel. Pedig a Móri borvidéknek egészen a 20. század elejéig nagyon jó sorsa volt, többek között olyan borok készültek itt, amelyek a tokajiakkal vetekedtek árban. Viszont a második világháború után bekövetkezett szocialista nagyüzemi szőlő- és bortermelés, majd ennek lenyomata komoly sebet ejtett a borvidéken, amiből nehezen tért magához a régió. Sajnos a mai napig olyan kép alakult ki az ezerjó fajtáról, ami nem feltétlenül tükrözi a ma belőle készült borokat. Az ezerjó révén igazi kincs van minden móri borász kezében, egy olyan hungarikum, amiből gondos kezek alatt kiváló és sokszínű borokat lehet készíteni. Ahogyan teszi többek között a Paulus Borház is, amely az ezerjón kívül legnagyobb területen olaszrizlinggel, királyleánykával, chardonnay-val, sauvignon blanc-nal, és nem utolsó sorban generosa-val dolgozik. Utóbbi fajta, mely az egyik legnagyobb büszkeségük, pont Móron, az 1950-ben megalapított Szőlészeti Kutatóintézetben dr. Bíró Károly által lett nemesítve az ezerjó és piros tramini keresztezéséből.

Paulus Borház

„Boldog ember vagyok,  mert azon kevesek közé sorolhatom magam, akiknek gyermekkori álma válhatott valóra. Ez az álom egy saját borászat volt. Mindig is becsültem, ha a kitartás alázattal párosulva értéket teremtett. Álmaim szüleménye ez a borászat, melynek gyökerei a gyermekként megélt móri élményekben és családi szüretekben rejlenek.” – vallja Molnár Pál, a Paulus Borház tulajdonosa. Ma már 168 hektáron (ebből csak 138 van betelepítve) gazdálkodnak a festői szépségű Vértes-hegység lábánál, és közel 1 millió palackot készítenek évente. De az idáig vezető út nem volt könnyű számára.

A móri születésű, ma már svájci-magyar állampolgárságú Molnár Pál 19 évesen hagyta maga mögött szülőhazáját és Svájcba emigrálva kezdett új életet. Csak a pontosság kedvéért: a Videotonnál esztergályosként dolgozó Molnár Pál a dolgozók számára szervezett bécsi kirándulás alkalmával döntött úgy, hogy már nem tér vissza és a számára ismeretlen Svájc felé veszi az irányt. Itt kezdetben egy kisebb vállalkozásnál kapott munkát, majd amikor öt év múlva már megkapta a letelepedési engedélyt, céget alapított és 40 évig gépészeti vállalkozást működtetett. Többek között például a Formula 1-nek és a NASA-nak is gyártott alkatrészeket.

Álomból valóság

A ma már sikeres borászatot működtető tulajdonos csak 1986-ban látogatott haza először és akkor fogant meg a fejében a terv, hogy saját pincészet szeretne létrehozni az akkor sanyarú sorsú Móri borvidéken. A szőlő- és borszeretet már gyermekkora óta jelen volt az életében, hiszen anyai ágon több generációra visszamenőleg rendelkeztek szőlővel. Első területeit, pontosabban 2 hektárt 2000-ben vette meg összesen 24 gazdától.  A borászkodás, akkor még Molnár Borház néven végül 8 hektárral és egy kis pincével indult. A nagy fordulat viszont 2007-ben kezdődött, amikor kihirdették árverésre az Állami Gazdaság egykori területeit, ahonnan az előzetes tervekkel ellentétben nem 6, hanem 168 hektárt vásárolt meg. Az azóta eltelt időben egyik lépés hozta a másikat, a borászat egyre nagyobb mértékben fejlődött és vált az ország egyik legismertebb pincészetévé.

Szőlőterületeik 90%-a Móron a Kecskehegyi-, Pohárhegyi-, Fehérházi-, Vajali-, és Vénhegyi dűlőkben, illetve 10%-a a Csókakő Aranyhegyi-dűlőjében találhatóak. Mindegyik kivétel nélkül I. osztályú szőlőkataszteri termőhelyen. A fehér fajtákon kívül saját pinot noir ültetvénnyel is rendelkeznek, amely Molnár Pál elmondása szerint kifejezetten jól érzi magát a komoly történelmi múlttal rendelkező Móri borvidéken. A Paulus Borház borainak zöme leginkább reduktív technológiával, de limitált mennyiségben barrique hordós eljárással is készül. Csendes boraik mellett a pincészet kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a gyöngyözőbor és pezsgő készítésére is. Az utóbbi családba már nemcsak a Méthode Charmant és „Asti” technológiával, 12 és 18 hónapos tartályos érleléssel készült tételek tartoznak, hanem a tradicionális pezsgők is. A csendes és pezsgők mellett szintén fontos kiemelni a Rácz Jenő Selection és a Grand Cuvée tételeket is, amelyeket a Michelin-csillagos séf közreműködésével közösen készítenek el. Nagy büszkeségük többek között a 2015-ös évjáratú Paulus Brut pezsgő, mely elnyerte az „Év Csúcspezsgője” díjat, a Paulus Rosé, mely 2018-ban és 2019-ben is az „Ország Legjobb Rosé bora” lett, akárcsak az olaszrizling, mely 2020-ban az ország legjobb fehérbora és az ország legjobb olaszrizlingje lett. Mivel céljuk a fogyasztói igényeket minél szélesebb módon kielégíteni, a száraz és félszáraz boraik mellett kései szüretelésű édes borokat is palackoznak. Ilyen a Paulus Elixir névre keresztelt boruk is, amely a világ első generosa töppedt szőlőjéből készült, és cukortartalma megegyezik egy 5 puttonyos aszúéval. Fejlesztéseiknek köszönhetően mára az ország egyik legmodernebb technológiájával dolgoznak, borászatuk tárolókapacitása pedig eléri az 1,7 millió litert. Boraik többsége a hazai hiper- és szupermarketekben talál gazdára, ezen felül több európai és tengerentúli piacra is exportálnak, de a magyar gasztronómiában is találkozhatunk a boraikkal. Céljuk, hogy a jelenleg közel 1 millió palackszámot 1,5 millióra emeljék évente.

A közel 6 órás, reggelivel, traktoros dűlőtúrával, kóstolással, ebéddel, valamint a pincészet és a feldolgozó látogatásával mindenki számára egyértelművé vált, hogy Molnár Pál és szakmai csapata nemcsak kiváló házigazdák, hanem amit tesznek, az mindig meghozza az eredményt. A borok szépek, tiszták, precízek, nem mellesleg a kategóriájukban kiváló ár-értéket képviselnek.

Köszönjük szépen a lehetőséget Molnár Pál tulajdonosnak és munkatársainak!

A szakmai napról készült képek itt nézhetőek meg.

Tovább ⇒