Par Excellence díj 2021

A budapesti Molinari Kávéházban 2021. 12. 13-án megtartott sajtótájékoztató keretében az Elnökség kihirdette PAR EXCELLENCE díjunk öt kategóriájának idei nyerteseit

 

IKON BORÁSZAT

A Dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között meghúzódó Rádpuszta szőlőterülete évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság egyik nagy becsben tartott birtoka volt. Itt épült fel a pincészet, amelynek munkáját Konyári Borbála, az apai örökséget folytatva, nagy szakértelemmel irányítja. Ma már 39 hektáron gazdálkodnak, termékpalettájuk széles. Legfőbb céljaik egyike, hogy rövid időn belül képesek legyenek a hazai piacon egy olyan termékcsaládot felsorakoztatni, amelynek elemei kitűnő minőségűek, mégis elfogadható áron kaphatók. Emellett dűlőik kivételes fekvésének köszönhetően egyedi stílusú csúcsborokat is készítenek. Ezekkel több jelentős nemzetközi verseny aranyérmét nyerték már el.

PAMPETRICS BORKERESKEDÉS

Ez a családi vállalkozás már a 90-es évek eleje óta foglalkozik italok forgalmazásával. Fő célja, hogy a pincészetek által termelt borok a lehető leggyorsabban és kitűnő minőségben jussanak el a fogyasztókhoz. Előnyben részesítik a hazait, de külföldi termékek is megtalálhatók polcaikon. Választékukban a kis kézműves termelők és a nagyobb borászatok tételei egyaránt fellelhetőek. Fontosnak tartják, hogy velük közvetlen kapcsolatban legyenek, illetve kínálatuk jelentős részét személyesen szerzik be tőlük. A jelenlegi választék több mint 1200 tételt tesz ki, amelynek nagy része folyamatosan megtalálható a város sétáló utcájában lévő üzletükben. Számos jó hírű étterem itallapját állítják össze szerte az országban.

VITORLÁS ÉTTEREM

23 éve működő vendéglátóhely 8 éve tért át az egész éves üzemeltetetésre . A változást követően a helyi alapanyagokra támaszkodva évszakonként változó étlappal és hétvégi táblás ajánlatokkal is várja egyre szélesebb körből kikerülő vendégeit. Gazdag borválasztékának gerincét a balatonboglári borvidék termelőinek szortimentjéből válogatják, kiegészítve az ország más borrégióinak minőségi tételeivel. Ez utóbbinak az összeállításában Konyári Dániel borász működik közre. A színvonalas gasztronómiai alkotómunka Vaszilkó Dániel konyhafőnök irányítása alatt zajlik. Az utóbbi időben nagy sikere van a különböző stílusú zenei estéiknek is, amelyeken kitűnő művészek lépnek fel. Az összeforrt csapat egyértelmű célként fogalmazza meg, hogy folyamatosan a Balaton-part legjobbjai között legyenek, évről évre eggyel magasabb minőségi szintet megcélozva.

NÉMETH ÁGNES

A tekintélyes Decanter magazin magyar kiadásának 2004-ben lett a főszerkesztője. Elvégezte a világszerte nagyra tartott borismereti képzést adó kurzusokat (WSET 1-3).  Ő a megálmodója a VinCE Budapest Wine Show rendezvénynek, amelynek 7 évig volt a főszervezője. 2016-ig a VinCE Magazin főszerkesztőjeként tevékenykedett, amikor – nagy ugrásként –  elindította saját weboldalát (Hungarianwines), amely angol nyelven hirdeti a magyar borok nagyszerűségét a világnak, naponta friss hírekkel. 2013-ban Pro Turismo díjjal tüntették ki. 2017-ben elnyerte a Millesima francia borkereskedés díját Wine Report kategóriában. Nevéhez fűződik a már négy alkalommal megszervezett nemzetközi borszakíró-verseny, a Hungarian WebWineWriting, amelyre idén 63 pályamű érkezett a világ minden tájáról.

KOZMA KÁLMÁN

A Gundel étterem vezetőjeként 34 éven keresztül végzett eredményes munkát. A magyar sommelier-k szervezeti életének fejlesztésében nagy szerepet játszot. Alapítója és 10 évig elnöke volt az elsőnek. Nemzetközi elismertségét bizonyítja részvétele 6 Európa-bajnokság és 3 világbajnokság zsűrijének munkájában. Közreműködött a pincérek nemzetközi versenyeinek (EuroSkills, WorldSkills) értékelő bizottságában is. Számos szakkönyv szerzői között jegyzik, többek között ilyen a Sommelier, a Magyar Borok Könyve és a XXI. századi magyar gasztronómia, valamint a közelmúltban megjelent Borkönyv. Jelenleg a CEWI és MASOSZ tanfolyamainak előadója és vizsgáztatója, a Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület alelnöke. Fontos szerepe van az évente sorra kerülő Magyar Sommelier Bajnokság előkészítésében és magán a versenyen.

Tovább ⇒