Magyar Sommelier Bajnokság 2019

VERSENYKIÍRÁS

A Magyar Sommelier Szövetség 2019. március 2-án (szombaton) és március 3-án (vasárnap) két fordulóban rendezi meg a Magyar Sommelier Bajnokságot.

A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát művelik, vagy annak művelése munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új szakmai kapcsolatok kialakítása, valamint a szakma további népszerűsítése.

A bajnokság résztvevői:
Azok a magyar állampolgárságú szakemberek, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek.

A részvétel feltételei:
A nevezési lap kitöltése és határidőig történő eljuttatása a Magyar Sommelier Szövetséghez.

A részvétel díja:

  • a Magyar Sommelier Szövetség tagjai részvételi díj megfizetése nélkül indulhatnak a bajnokságon, amennyiben nincs tagdíjfizetési hátralékuk.
  • azoknak, akik nem tagjai a Magyar Sommelier Szövetségnek, a nevezéssel egyidejűleg 10.000 Ft nevezési díj befizetését kell igazolni.

A bajnokság feladatainak során használt nyelv:
Magyar, de egyes feladatokat a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI) által elismert hivatalos idegen nyelvek egyikén (angol, francia, spanyol) kell teljesíteni a versenyzőknek. Ezek magyar nyelven történő teljesítése a feladatra adható pontszám 20%-kal történő csökkentését eredményezi.

A bajnokság menete:
A Bajnokság két fordulóból áll. Az elődöntőt 2019. március 2-án, szombaton tartjuk Egerben. A döntő 2019. március 3-án, vasárnap a Gundel Erzsébet Királyné termében kerül megrendezésre.

Elődöntő:
2019. március 2. 11:00 óra. Az elődöntő első feladata (teszt) zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri tagjai vesznek részt. A második és harmadik feladatot a versenyzők közönség és a sajtó nyilvánossága előtt oldják meg.
A verseny három feladatcsoportból áll.
I/a Az első feladatcsoportban egy 30 kérdésből álló tesztet kell kitölteni. Az írásbeli tesztben a versenyzők többek között szőlészeti és borászati tudásról adnak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, termékekre vonatkozó kérdésekre felelnek.
I/b. Ezután a feladat 3 bor felismerése (szőlőfajta, borvidék, évjárat) írásban. Kidolgozási idő: 40 + 20 perc (összevonva)
II. A második feladatcsoportban a versenyzők vörösbort dekantálnak, majd a poharakba töltött bort szóban leírják és ételt ajánlanak hozzá. Rendelkezésre álló idő: 1 + 5 + 2 perc. /felkészülés, dekantálás, borleírás/
III. A harmadik feladatban 2 bort kell 5 falatkából kettővel párosítani, indokolni a választást és a borokat szóban jellemezni. Rendelkezésre álló idő: 5 perc
Az elődöntőből a három legtöbb pontot elért versenyző jut a döntőbe.

Döntő:
2019. március 3. 11:00 óra
Helyszín: Gundel Erzsébet Királyné terem (Budapest, Gundel Károly út 4, 1146)
A döntő nyilvános, közönség előtt zajlik. A döntő kezdetekor minden elődöntőben részt vevő versenyző megjelenik, ekkor hirdetik ki az elődöntő első három helyezettjét, illetve átadásra kerül az elődöntő többi részvevőjének az elismerő oklevél.
A döntő hét feladatból áll, amelyek a következők:

  • A versenyző üdvözli a vendégeket, majd a választott idegen nyelven pezsgőt ajánl és szolgál fel részükre. Rendelkezésre álló idő: 5 perc
  • Egy adott ételsorhoz komplett italsort ajánl. Rendelkezésre álló idő: felkészülés 1 perc ajánlás 4 perc
  • Hibás borlap kijavítása szóban. Rendelkezésre álló idő: felkészülés 1 perc Javítás 4 perc
  • Vörösbor dekantálása és felszolgálása, ételajánlás. Rendelkezésre álló idő: 5 perc
  • 3 bor szóbeli jellemzése (felismerése) valamint 5 párlat felismerése. Az 5 párlat megnevezését a versenyző papírra rögzíti és azt a zsűrinek átadja. Rendelkezésre álló idő: 2 + 8 perc
  • Terítési hibák felismerése adott terített asztalon. Rendelkezésre álló idő: 4 perc
  • Meglepetés feladat.

A döntőn az 1-6. feladatra a versenyzők rendelkezésére álló összes idő 34 perc, amelyet a feladatonként megadott bontásban használhatnak fel. A feladatonként a rendelkezésre álló idő lejárta előtt 1 perccel a zsűri jelzést ad a versenyzőnek.
A versenyzők munkájáról – a zsűri munkájának megkönnyítésére és az esetleges vitás helyzetek tisztázására – videó felvétel készülhet.
A verseny győztese elnyeri és viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2019 címet.

Díjazás:
Az 1-3. helyezett részére serleg és oklevél, valamint különböző tárgyjutalmak. Sor kerülhet különdíjak odaítélésére is.

Jelentkezés:
Mindenki esetében a hiánytalanul kitöltött Nevezési lap megküldésével, illetve a nevezési díj fizetésére kötelezetteknek az átutalás igazolásának* a megküldésével 2019. február 12-ig a slezsak.zoltan@gmail.com címre.* Számlaszám: 65100149-11357258

Budapest, 2019. január 18.

Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége

Tovább ⇒