26. MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG
Előzetes tájékoztatás a 2023. évi versenyről
A Magyar Sommelier Szövetség 2023. szeptember 24-én Veszprémben rendezi meg az
országos, kétfordulós Sommelier bajnokságot a Betekints Wellness és Konferencia Hotelben.
A 2023. évi Magyar Sommelier Bajnokság a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális
Fővárosa támogatásával, a Balaton Wine and Gourmet 2023 fesztivál programjaként kerül
lebonyolításra.
A verseny célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás
azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát a vendéglátásban vagy az italkereskedelemben
művelik, illetve annak gyakorlása munkakörük részét képezi.
A rendező szövetség célja továbbá a szakmai együttműködés és a kollegiális kapcsolatok
erősítése, valamint a sommelier hivatás további népszerűsítése.
A bajnokság nyitott minden magyar állampolgárságú vagy magyarországi állandó lakhellyel
rendelkező és a magyar nyelvet jól beszélő külföldi állampolgár számára.
A részvétel feltételei:
– a nevezési lap kitöltése és ahhoz fényképes szakmai életrajz csatolása, illetve azoknak a
megadott határidőig történő eljuttatása a Magyar Sommelier Szövetséghez; Nevezési lap letölthető innen.
– a nevezési díj időben történő befizetése a szövetség számlájára;
A bajnokság nyelve:
– magyar, de egyes feladatoknál előírás az angol, a francia és a spanyol nyelv valamelyikének
használata, amely a magyarral helyettesíthető, de az pontlevonással jár;
A bajnokság menete:
– A verseny megkezdésekor a versenyzők sorszámot húznak, amely azonosítóként
szolgál a tesztlapokon, valamint meghatározza, hogy milyen sorrendben teljesítik a
gyakorlati feladatokat;
– a középdöntő első, délelőtti, zártkörű részében egy írásbeli tesztet kell megoldani,
utána a gyakorlati tudásról kell számot adni két feladat (három bor felismerése és egy
vörösbor dekantálása) teljesítésével, adott időhatárokon belül;
– a 3 legmagasabb pontszámot elérő versenyző jut a délutáni döntőbe (holtverseny
esetén a gyakorlati feladatok megoldására kapott több pont dönt);
– a döntő nyilvános, közönség előtt zajlik, azon a sajtó képviselői is jelen vannak;
– a döntő megkezdésére a középdöntő valamennyi versenyzőjének részvételével kerül
sor, annak bejelentésével, hogy kik jutottak a döntőbe, majd azt követően a többiek
átveszik az eredményes szereplésüket tanúsító oklevelet;
– a döntő során megoldandó feladatok meghatározott időkereteken belül:
pezsgő felszolgálása asztalnál ülő két vendégnek, éttermi szituációban, a
beszélgetéshez egy a versenyző által választott idegen nyelv használatával,
megadott ételsorhoz komplett italsor és kiegészítők ajánlása,
hibás borlap szóban történő javítása,
vörösbor dekantálása és felszolgálása, valamint ahhoz étel ajánlása,
3 bor felismerése és szakszerű jellemzése szóban, valamint fekete pohárba töltött 5
párlat megnevezése jegyzetlapra rögzítve,
előre nem közölt meglepetés feladat megoldása;
– a feladatok megoldását a verseny valamennyi szakaszában szakmai zsűri bírálja el, a
pontszámokat értékelő bizottság összegzi;
– a versenyről a zsűri munkájának megkönnyítése és az esetleges vitás helyzetek
tisztázása céljából videofelvétel készülhet;
– a bajnokság győztese elnyeri a Magyarország Sommelier Bajnoka 2023 címet az ezzel
járó oklevéllel és serleggel, a 2. és 3. helyezettek serleget és oklevelet kapnak;
– a díjátadásra a Betekints Hoteltől 10 perc sétányira található Balaton Wine & Gourmet
Fesztivál helyszínén, a Veszprémvölgy nagyszínpadán kerül sor
– amennyiben támogatói különdíjak kerülnek felajánlásra, azok a középdöntőben
szerepelt versenyzőknek is odaítélhetők és kiadásra kerül a közönségdíj is.
A program a VEB 2023 EKF támogatásával jött létre. Bővebb információ itt.
Budapest, 2023. 07. 23.
Elnökség