Tállyai borok terítéken

A Magyar Sommelier Szövetség szervezésében hat tállyai családi pincészet több mint 20 borát mutatták be a termelők a Gundel Étterem különtermében április 9-én. Mint azt a borászok elmondták, a nagyjából 1100 hektáros tállyai szőlőtermő területből az utóbbi esztendőkben 700 hektár cserélt gazdát, vagyis nagy átrendeződések, birtoképítések  vannak folyamatban a tállyai dűlőkön.

Dudovics Istvántól már fia, Dudovics Attila vette át a karmesteri pálcát, aki a Soós István borászati technikumban végzett Budafokon. Az ő kezében a hagyományos tállyai borkészítés már a jelenlegi szaktudás elismert színvonalon történő megvalósításával ötvöződött. A Köveshegyen 0,6 a Vároldalban 0,3 a Síposban 1,3 a Bártfayban 2 hektáros területet művelnek. A Sommelier Szövetség tagjai különösen a pincészet 2017-es, 1,1 g/l maradék cukorral szárazra kierjesztett, a Sipos dűlőből származó Muskotály borát értékelték nagyra.

A Szalóczi Pincészet büszkesége a 2015-ös Száraz Furmintjuk, amely 2017-ben bekerült a Nemzeti Borkiválósági Program díjazottai közé. A családi borászat a Patócs dűlőben lévő nagyapai birtokból nőtte ki magát, jelenleg Szalóczi Alex több mint 10 hektáron gazdálkodik a Patócs mellett többek között a Palota, Meggyes, Kassaváros dűlőben.  A száraz borok mellett a legmaradandóbb benyomást kizárólag Kövérszőlőből készített, 103 g/l maradék cukorral rendelkező 2016-os Kései Szürete jelentette.

A Hollókői Pincészet évtizedekig a legismertebb tállyai borászat volt, melyet Hollókői József vezetett. 2013-tól a borászat vezetését Hollókői Jácint vette át édesapjától. Közel 5 hektáros szőlőterületen gazdálkodnak a Dongó, a Hasznos, a Pipiske, a Bártfai, és más dűlőkben, melyeken kizárólag őshonos fajtákat termesztenek. A pincészet 2016-os évjáratából a Dongó cuvée-ről, a Hasznos Furmintról, valamint  kizárólag töppedt (nem botritiszes) szőlőből készült Lili Késői Szüretelésű Furmintjáról szerezhettek kellemes benyomásokat a szövetség tagjai.

A Rózsa Pincészet Rózsa György Péter irányításával 8 hektár termő szőlőterületen működik, melynek legnagyobb része a Nyerges dűlőben található.  A borász végzettségű tulajdonos célja elegáns, nemes, letisztult borok készítése, mely a terroir-jegyeken felűl tükrözik a borász egyéniségét is.  Száraz borai mellett különös élményt jelentett 10 éves, 2008-ból származó 6 puttonyos aszújának kóstolása, melynek szépségét 221 g/l maradék cukra melletti a még mindig magas, 8,7-es sava alapozta meg.

Zsadányi László, a Zsadányi pincészet tulajdonosa geológusként végzett, így aztán ha valaki, akkor ő igazán tudja, hogy a Mádi Medence tállyai dűlőinek vulkanikus kőzeteiből milyen szépségek varázsolhatóak elő. 35 hektáros birtokukból 25 hektáron van termő szőlő 17 dűlőben, melyek közül a Bátorka, a Dongó, a Csatorna, a Patócs, a Hasznos, a Bogomály, a Tökösmály, a Sasalja, a Vároldal, és a Galyagos a legkarakteresebb. Markáns hozamkorlátozással dolgoznak, környezetkímélő bio-művelést alkalmazva.

Az első pincészet, amely nem csupán országos, hanem nemzetközi szinten is kimagasló tállyai borokat készít, az a Szent Benedek Pincészet, melynek alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki egyébként még a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Legnagyobb egybefüggő szőlőterületük a Nyírjes dűlőn van, ahol terméskorlátozással hektáronként csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, de további területeik vannak a Kövesben, a Pipiskében, és a mádi Danczkában is. Minden tétel fahordós erjesztéssel és érleléssel készül, a borász, Ádám József a tulajdonossal vállvetve harcol a tállyai borok minőségének újbóli elismertetéséért.  Szívügyüknek tekintik a száraz szamorodni szépségeinek megmutatását, a szamorodni-kultusz újjáélesztését.

Imponáló, hogy a tállyai termelők közös műhelymunkával mutatják meg a boraikban lévő szépségeket. Impozáns, hogy együtt kívánják artikulálni a helyi adottságoknak megfelelő sajátosságaikat. A legfontosabb viszont, hogy megmutatják, mennyi kincs rejlik a tállyai szőlődűlőkben, mellyel hitet és önbizalmat adhatnak az egykori mezőváros újbóli rangjának kivívásához, a térség népességmegtartó erejének fokozásához.

Tovább ⇒