MASOSZ program keretein belül a Colonus Borház volt a vendégünk. „A pécsi borvidék izmosodik”

A Pécsi Borvidékről jószerivel csak akkor hallunk, ha a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet valamelyik új rezisztens fajtájának eredményes tesztjéről értesülünk, vagy ha az Ebner Pincészet ér el sikereket. Ez a borvidék kiváló adottságai dacára Villány és Szekszárd ölelésében egyre inkább visszahúzódik területileg is. Ebbe a méretes csendbe hasított bele a kellemes hír, hogy a tavalyi Portugieser du Monde-on a Colonus Borház 2016-os Pécsi Cuvée-je Champion-díjas lett.

Jobbágy Kornél házasságkötésekor csinos felesége mellé apósának hétvégi telkét is elnyerte, annak minden gondjával együtt. A szőlő az újhegyi Papszőlő dűlőben korábban a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tulajdonában volt, ami azt jelenti, hogy szinte minden szőlősorban más-más fajta található, hiszen kísérletek céljából telepítették őket. A nagy tarkaságban csupán egy kivétel van, a nem túl könnyen kezelhető Rizlingszilvániból ugyanis több teljes sor is van. Jobbágy Kornél a pécsi Kalamáris Étterem vezetése mellett csak hobbi-borászként kezdett el foglalkozni 4 éve a borkészítéssel, de időközben elkapta a gépszíj, és egyre nagyobb elszántsággal csiszolgatja borai minőségét. A mintegy 8/10-ed hektáros birtokának termése mellé még fel is vásárol szőlőt, elsősorban Villányból. A borkészítés tudománya iránt egyre intenzívebben érdeklődik, sőt azon is munkálkodik, hogy Étterme közönsége is minél szakértőbb legyen a borgasztronómia terén.

Az áttörést a tavalyi Portugieser du Monde Champion-díja hozta. Jobbágy Kornél borai iránt megnőtt az érdeklődés, amit az is jelez, hogy a Magyar Sommelier Szövetség meghívta a budapesti Gundel étterembe, hogy tagjai megismerkedhessenek a Colonus-borokkal. A 2015-ös Rizlingszilváni szépen tartotta savtartalmát, feszességét, ugyanúgy, mint a 2015-ös Pécsi „Annabora” cuvée. 2017-es Pinot Noir-ja még érésben van, de a hordóminta ígéretes volt. Ennek is, meg a szép erényeket mutató 2016-os Pinot Noir-nak is a Villányi Borvidékről, Diósviszlóról vásárolta az alapanyagát.  Ez utóbbi, valamint az azt követő, már beharangozott Champion-díjas Pécsi Cuvée volt a borsor két legkiemelkedőbb tétele, ezeknek a boroknak kétség kívül az első vonalban van a helyük. A 2015-ös Pécsi vörösbor cuvée, valamint az érdekességként bemutatott 2008-as Szekszárdi Cuvée is a szép beltartalmi jegyek mellett még a szofisztikált hordóhasználat hiányáról árulkodott.

Gundel Étteremben január 8-án megtartott bemutató alapján egyértelművé vált, hogy a Colonus Borház már letett valamit az értékteremtés terén, várjuk a folytatást!

Dékány Tibor írása nyomán

Tovább ⇒