A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2016. évi Magyar Sommelier Bajnokság


2016. évi Magyar Sommelier Bajnokság
2016. február 21.
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
 
A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű,  nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak.
A verseny ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül került megrendezésre a Hotel CORINTHIA Rendezvényközpont Báltermében.
A verseny fővédnöke Dr Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.
A bajnokság döntőjén személyesen is megjelent Horkai András az Országos Borbíráló Bizottság Elnöke, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.
A verseny  reggel 9 órakor kezdődött a zártkörű középdöntővel, ahol a résztvevők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük.
Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott a délután 15 órakor kezdődött döntőbe.
A döntő előtti szünetben került átadásra öt kategóriában a 2014-ben alapított „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” 2015. évi díjai. A díjazottak: Csiki Sándor szakíró, Csongrádi Csaba (Fricska Gastropub) vendéglátás, Beöthy János (Csobánci Bormanufaktura)  termelő, Dr Rohály Gábor oktató, Pátzay István (Veritas Borkereskedés) kereskedő kategóriában vehették át a plakettet.
A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat.
A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot  felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során Magnum pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük.
A szakmai zsűri munkájában részt vett Horkai András (OBB Elnök), Gianni Annoni (Pomodoro) Hanvas Zoltán (Bocus d’or) Káli Ildikó (szakíró) Kovács József (TG), Kovács László (Vendéglátó Ipartestület Elnök), Kozma Kálmán (Gundel) Virág Csaba (Kárpátia). A zsűri elnöke Fabók Mihály  Örökös Magyar Sommelier bajnok volt.
A „Magyarország Sommelier Bajnoka  2016” címet első helyezettként idén Szik Mátyás (ezzel háromszoros sommelier bajnok), a Kollázs Four Seasons munkatársa nyerte el,. második helyen Angerman László (Onyx), míg harmadikként Tüü Péter (Alabárdos) végzett.  A szervezők munkáját többek között a Riedel, a Törley Pezsgőpincészet és a Petrény Borpanzió is segítette.
 
 
2016. február 21.
 
(további információ:  www.sommelierhungary.hu)
 

vissza