A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2016. február 08. Gundel étterem Bükki Borvidék Bemutatkozása


Bemutatkozik a Bükkaljai Borvidék
A Magyar Sommelier Szövetség szakmai programja
Gundel Étterem, 2016. 02. 08.
A Magyar Sommelier Szövetség vezetése izgalmas tematikus kóstolóval lepte meg tagjait. Egy alig-alig ismert, az Egri és a Tokaji borvidékek árnyékában megbúvó borvidék, a Bükkalja négy, izgalmas borászatát hívták meg egy szakmai ismerkedésre. Az 1750 hektáros borvidék igen tagolt, sok helyen erdősávokkal szabdalt, közel 70%-ban illatos, fehér szőlőket találunk. A riolittufás, helyenként meszes altalaját gazdag termőképességű barna erdőtalaj fedi. Az elmúlt évtizedek szőlő, must és pezsgő alapbor beszállítói csipkerózsika álmából lassan ébredező vidék - Kiss Ivett hegybíró aktív közreműködése mellett - szerencsére kinevelt néhány friss borászatot – ebből kaptunk egy kis keresztmetszetet.
A borvidék legnagyobb pincészete a Mezei Mihály fémjelezte üzem http://mezeipinceszet.eu/ száz  hektár körüli szőlőterületet művel, borai mellett szőlőlé palackozásával és tartályos pezsgő készítésével bővíti kínálatát. Ez utóbbiakból egy remek brut tételt és a piaci igényekbe simuló sec, demi sec és doux pezsgőket mutattak be.
A mezőkövesdi Revolution WineZ http://www.rwz.hu/  a terroir erejében bízva három borvidéken (Bükk, Mátra, Tokaj) is termel szőlőt, amit boutiqe-borászatukban dolgoznak fel. Rabcsánszky Laura tulajdonos lelkesen mutatta be Robin Hood márkájú, acélos boraikat, amelyek a vidék erdős jellegére utalnak.
A bogácsi (Cserépi úti Pincesor 56.) Csáter pince autentikus, acéltartályos Zenit és fahordós Turán/Shyrah borait Hajdú Ádám borász vezette fel – testes, gazdag és egyedi borokat ismerhettünk meg.
A nyékládházi, közel 11 hektárt művelő Gallai kézműves pince (http://www.gallaypince.com/ ) részleteiben finoman kidolgozott borait Borbély Roland borász hozta el. 
Kísérőről két nemzeti park szoros közelségében egyre komolyabb szakmai sikereket felvonultató Füzes Kézműves Sajtmanufaktúra (http://fuzessajt.okoshonlapok.hu/) vezetője Tóth Péter gondoskodott. Az intenzív borsos, paprikás és zöldfűszeres friss sajtok mellett az este egyik csodája az egy éves, érlelt, tehéntejből készült sajt volt, de a gasztronómia koronát mégis csak az ordával töltött palacsinta és a sajtkrémmel töltött parenyica tette fel a kóstolóra.
 

vissza