A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2015. november 9. Tokaj Kereskedőház–Holdvölgy–Zsirai szakmai kirándulás


A Magyar Sommelier Szövetség látogatása a Tokaji Borvidéken
Idei utolsó szakmai látogatásával a MASOSZ Tokajt célozta meg. Tokajban nagyon érdekes mozgások, változások vannak napjainkban, érdemesnek láttuk a saját szemünkkel, saját orrunkkal, saját szánkkal, nyelvünkkel meggyőződni ezek irányáról. Úgy gondoltuk, szerzünk egy érdekes benyomást azáltal, hogy megvizsgálunk egy tokaji keresztmetszetet, vagyis meglátogatunk egy hatalmas, egy közepes méretű gazdaságot, valamint egy családi birtokot. A legnagyobbtól, a Tokaj Kereskedőháztól így a Holdvölgy Pincészet, majd a Zsirai családi birtok volt utazásunk menetrendje.
Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
A Tokaj Kereskedőház néhány éve teljesen megújult. A Birtok vezérigazgatója a Disznókőnél, majd a Béres Borászatnál alapos szakmai és kereskedelmi tapasztalatokkal felvértezett Gaálné Király Enikő lett. A birtok főborásza a 2012-es Év Bortermelője, Áts Károly, míg a szőlészeti munkákat a Szepsy-iskolát követő kiváló borairól is jól ismert Balassa István felügyeli. A borkészítés szemléletében végrehajtott radikális irányváltás mellett a borászati technológia is megújul. Ennek alapvető feltétele volt egy 21. századi igényeket kielégítő modern borászati komplexum megépítése. Ez a folyamat 2014-ben egy 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok üzembe helyezésével vette kezdetét, amelynek segítségével a cég technológiailag még alkalmasabbá vált világszínvonalú termékek előállítására. Folyamatban van az új palackozó csarnok építése, tavasszal pedig üzembe helyezik a minden igényt kielégítő, a piacon elérhető legfejlettebb technológiát alkalmazó palackozó sort is.
A Tokaj Kereskedőház Zrt. 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, emellett ugyanakkor közel 1100 hektár területről, közel 1600 kistermelőtől vásárol fel szőlőt. A saját terület Mád, Tarcal és Tolcsva területén helyezkedik el. A legmélyebb tradíciókkal a tarcali Szarvas dűlő rendelkezik, hiszen ez a terület valamikor a Rákócziaké, majd 1715-től 1918-ig a Habsburg császári, illetve magyar királyi tulajdonban volt. Fajtaszerkezetét tekintve a borvidék alap szőlőfajtáin túl (Furmint, Hárslevelű, Muskotály) a perspektivikus új fajták (Kövérszőlő, Zéta, Kabar) termesztése is itt történik.

A borvidék közepén található tolcsvai Szentvér dűlő kiváló déli fekvésű terület az Erdőbénye és Tolcsva között húzódó hegyvonulat oldalában.  Ideális tengerszint feletti magassága és lejtése miatt a téli és kora tavaszi fagyok sem károsítják, teljes területén, 13 ha-on hárslevelű fajta terem. Talán legizgalmasabb termőhelye a Kereskedőháznak az 1990-ben rekultivált mádi Kővágó Dűlőben van. Ez Mád határának egyik legendás dűlője. Talaja riolit és andezit tufával kevert. Déli fekvése és kedvező mikroklímája kiváló termést és jó aszúsodó képességet biztosít a Furmint fajta számára. 
Látogatásunk során Tolcsván Gaálné Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója ismertette a cég átalakulásának perspektíváját, bemutatta a mintegy 20 milliárdos fejlesztési projekt egyes létesítményeit. Ezt követően Áts Károly vezetésével érkeztünk  a tartálycsarnokba, ahol a főborász bemutatta a 2015-ös évjárat borainak fejlődési állapotát. Ezt követően Áts Károllyal együtt a Kereskedőház Szegi Pincészetébe érkeztünk, ahol Kindl Róbert, a Kereskedőház üzletfejlesztési managere fogadott bennünket. Szegiben megtekintettük az egyedülálló atmoszférájú pincekomplexumot, majd a nagyszerű ebéd közben megismerkedhettünk azzal a borsorral, amely már az új főborász, Áts Károly koncepciójának megfelelően épült fel. Ez az új széria – száraz Cuvée, száraz Furmint, dűlőszelektált Kővágó Furmint, Késői Szüretelésű Sárgamuskotály, 5 és 6 puttonyos aszú, dűlőszelektált aszú – a tokaji borféleségek első vonalához tartoznak, mindegyik tétel „aranyérem-várományos” lehet akármelyik borversenyen.
A Magyar Somelier Szövetség szakmai delegációja jóleső érzéssel állapította meg, hogy végre nemzeti ügyünk, a tokaji bor meghatározó zászlóshajója jó irányt vett. Vendéglátóinknak köszönettel tartozunk az élménydús programért.
Szegiből indulva Mádnak vettük az irányt.
Holdvölgy Pincészet
A borászat központja Mád szívében található, két építményből áll, melyek közül az egyik egy felújított és kibővített egykori parasztház, felette pedig a valamikori Úri Borok Pincészete által fejedelmi módon kiépített borospince bejárója mellé épített új, esztétikus üzemépület. A kiegészített, újjá varázsolt parasztház a tárgyalót, kóstolót, fogadó teret, valamint az irodát foglalja magában. A kőfalakat natúr, természetes anyagok egészítik ki: ilyen a kötőgerendás fedélszerkezet, amelyet az eredeti alapján újjáépítettek, és a homlokzat díszét adó különleges nyílászárók. A terem falán kiugró megvilágított térplasztika, a Hold jelzi: itt a holdfényre vagyunk hangolva.
Ha a lépcsősoron felmegyünk egy tereplépcsővel magasabbra, akkor nyílik ki előttünk a borászat új épületének látványa. Ez az új épületrész szervesen, fizikai és esztétikai harmóniával csatlakozik az Úri Borok Pincészetének egykori pincegádorához. Az antracit-szürke falfelület hatalmas üvegfal-üvegablak elemekkel váltakozva részben semleges hatást kelt, részben pedig visszatükrözi a környezetét. Felettük pedig szinte lebeg szépen rakott helyi köveivel a támfal-sor, mintha csak a szőlőbirtok kőbástyái költöztek volna be a birtok központjába.
Itt fogadta delegációnkat Gincsai Tamás, a fiatal borász-generáció egyik legtehetségesebb tagja. Ő a környéken nevelkedett, a Dereszla Pincészetnél kezdett, aztán több évet töltött a Vylyán borászatnál Ipach-Szabó mellett is, hogy megismerkedjen a kékszőlő-technológiával. Teljeskörű ismeretanyaggal felvértezve főborászként vezeti a pincészet tevékenységét.  A főépületből széles lépcsősoron jutottunk le az Úri Borok Pincészet egykori szentélyébe, mely magába foglalja a borvidék (a tokaji Rákóczi-pincét követő) második legnagyobb belső pincetermét. A hegyaljai főúri birtokosok 1912-ben alapították meg az „Úri borok” Tokajhegyaljai Bornagytermelők szövetkezetét. A szervezetnek Mád volt a centruma, és ez volt itt a központi pincéjük.
A birtok legnagyobb, 8 hektáros eleme a névadó Hold-völgy dűlőben található, amely az Úrágya dűlő nyugati szomszédja. Az Úrágyán is van egy 0,8 ha-os területrészük, a Nyúlászón 6,7 ha, a Betseken 4,5 ha, a Dorgó tetőn 2,7 ha, a Királyban 1,1 ha, a Kakasokon 1,0 ha tartozik még a birtokhoz. A fajtaösszetételben a furmint dominál, a hárslevelű és a zéta következik utána mennyiségben, de sárgamuskotály, kövérszőlő és némi kabar teszi teljessé a palettát.  A borászatot kezdetektől egyik országos szinten is legnagyszerűbb borászunk, Berecz Stephanie üzemelte be, ő alakította ki a Moonvalley borainak sajátságos habitusát. Gincsai Tamás erről az alapról indulva kreatívan alakította, bővítette tovább a pincészet izgalmas palettáját. A birtok szőlőtermesztési vezetője, Hornyák László kezei alatt folyamatosan változik, alakul, megújul, a birtok formálása még napjainkban is tart. Gyönyörű birtokot alapított ki a Hold-völgyben, Nyúlászón, a Dorgó-tetőn, meg a többi birtoktesten, miközben mind mennyiségben, mind pedig minőségben egyre szebben alakul a termés.
A pincelabirintusban sétálgatva örömmel tapasztaltuk, hogy imitt-amott a hordók tetején palackok várnak ránk, melyek tartalmát élményszerű volt végigkóstolni. Különösen a Champion-díjas világbajnok sárga muskotály jelentett számunkra emlékezetes élményt. A Holdvölgytől csak át kellett sétálnunk az út túloldalára, hogy megérkezzünk a Zsirai Pincészethez.
Zsirai Pincészet
A Zsirai pincészet két nővér családi vállalkozása Mádi birtokközponttal. Édesapjuk, Zsirai Csaba 2003-ban határozta el, hogy az általa annyira csodált palkonyai műemlék-pincesoron pincét vásárol. A pincéhez azonban birtok is járt némi árukapcsolással, így hát a borkészítés lassan beszippantotta a családot, így a hobbi-borászkodásból lassan szenvedély, majd elhivatottság lett. A kis palkonyai pincét hamar kinőtték, vásároltak hát hozzá még hármat. Aztán úgy érezték, hogy ha már vörösbor készül Palkonyán, akkor jól jönne mellé egy fehérboros birtok is, került hát egy kisebb terület a Somló oldalából is. De ha úgyis beszipkázta őket a borászat, akkor – ha már lúd, legyen kövér – miért ne céloznák meg borvidékeink koronáját, Tokajt is!
Ahogy Tokaj-hegyalja minden egyes településén, így Mádon is vezető birtokosok voltak a Szirmayak. 1698-ban vásárolt itt a településen egy kúriát gróf Szirmay István, majd az évszázadok során folyamatosan alakították birtokaikat legkivált a Nagy Király, Király, Betsek, Úrágya dűlőkben. Ezt a kommunizmus végére kissé lepukkant, szebb napokat is látott egykori birtok-központot tudta megvásárolni Mádon Zsirai Csaba, de szépen gyarapodtak a szőlőterületeik is. A Középhegy dűlőn 4 hektáron gazdálkodnak, mely vegyesen furmint-, hárslevelű-, sárga muskotály sorokból áll. A Padi hegyen 2005-ben vásároltak egy kisebb földrészletet, majd a lehetőségeket kihasználva, folyamatosan bővítették területüket a mai szűk 4 hektáros méretre, ahol 2 m.-es sortávolsággal telepítve furmint, hárslevelű, és sárga muskotály terem. Mádon ezeken kívül még az Úrágyán, a Betsek dűlőn, a Holdvölgyben vannak még kisebb birtoktesteik. A szomszédos Tállyán a Bohomály meg a Patócs dűlőben, Tokajban a Teleki-dűlőben, Tarcalon pedig az Előhegyen vannak területeik, így összességében 14 hektáros területet vallhatnak magukénak.
Zsirai Csaba 2011-es halálát követően két közgazdász végzettségű lánya úgy döntött, hogy a birtokot átveszik, és elkötelezik magukat a borkészítés mellett, ezzel édesapjuk emléke előtt is tisztelegve. 2013-ra elkészült az egykori Szirmay-kúria stílusos felújítása is, és a nővérek felosztották egymás között a szerepköröket, Kata beköltözött a mádi épületbe, míg Petra a nagyatádi családi székhelyből a nyugati területeken lévő birtokokat, Palkonyát és Somlót irányítja.
Fiatalos lendülettel, ezernyi ötlettel vágtak bele a nővérek a borászat vezetésébe, a borászat vezetését Tóth Csabára bízták, aki uralja a tokaji bortípusok skáláját a „sima” furminttól és hárslevelűtől a késői szüretelésű „Katika”, majd a másláson át egészen az aszúig. Az itt kóstolt borokra talán az a legjellemzőbb, hogy mindegyik a legjobb mádi iskola vonalát követi, mindegyik szépen tükrözi az adott dűlőt és a természet, és szívből készülnek. Mindegyik tételt őszintén ajánlhatjuk a fogyasztóknak.
 

vissza