A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2015. január 26. Gundel étterem Nachbil Borászat


Krasznabéltek. Nachbil. Brutler János. Gundel. Chardonnay, Rajnai, Syrah.
Csak ennyi történt, semmi más hétfő délután. Címszavakban.
De ami mögötte van, aminek részesei lehettek a Magyar Sommelier Szövetség tagjai és a sajtó képviselői ezen a délutánon, az több a címszavaknál.
A vertikális Chardonnay kóstoló a 2014-es hordómintától 2003-ig nyolc évjáratot ölelt fel. A szép savakra más-más illatok, zamatok épültek az érettebb –esetenként túlérett gyümölcsök jegyeit is mutató- tételtől a könnyedebb, illatos, fajtajelleges borokig. A 2009-es  csodás illatával és tartalmas, izgalmas ízvilágával mindenkit megfogott, ahogy a 2007 évjárat különleges fűszeressége és akár fácánhoz, nyúlhoz, korianderes ételekhez párosítható jellege miatt emelkedett ki a sorból. A terroir sokszor felülírja a fajtát, meghálálja a több éves érlelést.
Három Rajnai Rizling bemutatása következett (2010, 2012, 2014,), kevés maradék cukorral, magas savakkal, jól iható kivitelben. A 2014-es hordóminta 10 gr. cukrával 8,5 savval szép jövő előtt áll.
A pincészet vörösborait ezen a napon a Syrah képviselte négy évjárattal (2012, 2011, 2009, 2008). A fűszeres, füstös (még kicsit húzósan tanninos) kezdettől a behízelgő, borsos, szegfűborson keresztül a magas alkohollal rendelkező 2009-es és a fejlődésének végét mutató 2008-as sok tanulsággal szolgált a résztvevőknek.
Brutler János meggyőző, természetes kommentárjai, történelmi és családi történetei fűszerezték a bemutatót, melynek során házi, saját készítésű finomságokkal, sajtokkal és a Gundel frissen sütött (még meleg) kenyereivel egészítettük ki a kóstolót.
Hallottunk a történelmi hagyományokról (Szt. László), a családi birtokról, a négy éve bio termelésről, a 26 hektár műveléséről, a 25 termesztett szőlőfajtáról, a hordóhasználatról,  finom seprőn érlelésről, agyagos talajról, lösz feltalajról, a magyarországi értékesítésről és mi mindenről még az ősöktől a borász gyerekig.
Izgalmas, tanulságos bemutatkozás volt.
 
Schneider Miklós
 

vissza