A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. október 13. Assisi étterem Béres Vertikális Furmint Kóstoló


A BÉRES SZŐLŐBIRTOK VERTIKÁLIS FURMINT KÓSTOLÓJA
 
Ha a legutóbbi, október 13-án sorra került szakmai napunkról hazaindulva az a versrészlet* ötlött a részvevők eszébe, hogy  „Ó, szilvát s szőlőfürtöt érlelő, gyönyörűséges fényes őszelő, eged vén szívből is kedvet csihol”, akkor maximum annyit tehetett volna hozzá, hogy ennek a délutánnak a megszépítésében nemcsak az időjárásnak, hanem a kóstolási élménynek is lényeges hangulatjavító szerep jutott.
A Béres Gyógyszergyár székházában nemrég megnyílt Assisi Étterem bejáratánál a a 45 hektáron gazdálkodó  erdőbényei szőlőbirtok névadó családja és főborásza fogadta a MASOSZ közel kéttucatnyi tagját, akik a tavalyi évjáratú, friss Tokaji Furminttal hangolódhattak rá a kóstolóra, amely azt követően vette kezdetét, hogy Regéczy-Béres Melinda ügyvezető részletes tájékoztatót tartott a családi vállalkozás bő egy évtizedes történetéről, valamint törekvéseikről. Utána lettek sorra a poharakba töltve a Lőcse Furmint különböző évjáratai, kezdve a mára kellően megnemesedett 2003-assal, egészen a komoly fejlődési potenciállal rendelkező 2013-asig. A végére jutott még egy 2007-es 5 puttonyos és egy 2013-as 6 puttonyos Aszú is, ez utóbbi hordómintaként.  (Közben az asztalra került több falatka is, amely az étterem olaszos jellegét villantotta meg, amelyről az üzletvezető külön is szót ejtett.)
Minden bor felszolgálását Jarecsni János főborász kommentárjai kísérték, majd azokról Káli Ildikó osztotta meg véleményét a részvevőkkel, akik közül többen is jelentkeztek, hogy észrevételeket tegyenek. Hasonlóképpen élt a lehetőséggel Dr. Béres József, aki hangsúlyozta, hogy boraik a legmagasabb minőségi kategóriában kivánják állni a versenyt nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacokon is.  
(drkj)
 *Áprily Lajos :Szeptemberi ég
 

vissza