A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. szeptember 29. Gundel étterem A Hordók Szerepe A Modern Borászatban


A sommelier és a kádár találkozása

A MASOSZ szervezésében újra egy különleges, sommelier-k
számára kifejezetten tanulságos oktatásban vehettünk részt.
A Kádár Hungary Kft. résztulajdonosa, Ember Sándor és
borakadémikus felesége, Domián Emese vezetett be minket e
nemes szakágazatba: „A hordó használata a modern borászatban
címmel”.

Az általános tudnivalók, mint a hordóhasználat története, a
hordó méretei, használatának hatásai, fafajták és előfordulásuk bevezetése után részletesen is megismerkedhettünk a saját és más híres hazai és külföldi borászatok tapasztalataival és a világsikereket elért Kádár Hungary hordóban érlelt borok eredményeivel. Számunkra a 3 elterjedt tölgy, Quercus Petrea, Robur és Alba fajták sajátosságainak vizsgálata volt érdekes és a levont konzekvencia, hogy a 3 tölgyféle összessége eredményezheti a legkomplexebb bort.
A franciák által a legkedveltebb a Petrea, hazai borászok
között pedig megoszlik a Petrea vagy a Robur választása.
Nagy sikernek könyvelhetjük el, hogy a magyar tölgyből, a
Kádár Hungary által készített hordókat már Rioja-ban,
Olaszországban, és az Egyesült Államokban is előszeretettel
használják. Emellett újdonságnak és világsiker várományosnak
számító, úgynevezett állóhordókat is gyártanak, amiben a borok alacsonyabb hőmérsékleten és kiegyensúlyozottabb hordón belüli áramlással erjednek. Szepsy István és Ember Sándor tapasztalatai is ezt igazolják.
A legizgalmasabb, kifejezetten a sommelier-k számára készült
játék pedig a „Le Nez du Vin” azaz a hordóillat felismerés,
vitte a prímet. A 12 eltérő illat és illathiba sok fejtörést
okozott; balomon Fabók Misi, jobbomon Szik Mátyás korábbi és
jelenlegi bajnokok gyűrűjében sem volt egyszerű feladat.

Köszönjük szépen MASOSZ!
Angelman László
 

vissza