A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. október 6. Pirítós Söröző Kaltenecker kézműves sörök és sörkorcsolyák


Sörmesterek – mester sörök
A Magyar Sommelier Szövetség tagjai kivételes helyzetbe kerültek azzal, hogy a Pirítós sörözőben Kovács László úr, a Kaltenecker sörgyár tulajdonosa személyesen mutatta be Közép-Európa egyik legnagyobb kézműves sörfőzdéjének különleges söreit. Az 1997-ben alapított rozsnyói főzde évente 15-18 ezer hl, 30 fajta sört készít 25 fajta maláta, 20 féle komló és 6 különböző élesztő felhasználásával. A sörkülönlegességek előállításához nélkülözhetetlen a kiváló víz, melyet a Szlovák Karszthegységből, 5 km távolságról vezetnek a sörgyárba. Az eseményen hat különböző sörkülönlegességet kóstoltunk, melyek mindegyikéhez a ház egyedi falatkáit ízlelhettük a lime-os haltatártól a spanyol kolbászkrémesen keresztül a kacsamáj pástétomig (nekem a kedvencem lett). Bajor típusú felső erjesztésű búzasörrel –WEIZEN– kezdtünk, melyet 2004-től készítenek. Érződik a kellemes búza aroma, enyhén citrusos, üdítő ital. A híres „MÄRZEN” következett, melyet már 1648-ban is készítettek Rozsnyón. Ezt a sört márciusban főzik (6 féle malátából)  és októberben fogyasztják. Borostyán színű, kellemes, enyhén karamelles, édeskés, malátás ízű félbarna sör, végén üdítő kesernyésséggel, melynek fogyasztása 9-10 fokon ideális.
És ez csak a kezdet a különlegességek sorában. Mert melyikünk kóstolt már japán főzőmesterrel (Shynia Suzuki) közösen, kooperációban készített hibrid kategóriás „SUZUKI IPL”-t (alsó erjesztésű láger és felső erjesztésű IPA), vagy a belga apátsági sörök kategóriájába tartozó „KAPITULA Strong Ale” óriás palackba fejtett (6,6 % alk.) karamelles, fűszeres csodáját és a „NO LIMIT” figyelemre méltó  –közel 10 % alkohol tartalmú– kicsit naturális, de mégis édes-keserű vörös sörét.  
Felvetődött az európai komló termelés problematikája, a sör gyártása és készítése („a sörfőző mester gyártja – a csapos készíti”), a megfelelő hőmérséklet csapoláskor és kóstoláskor, a sör-sommelier-k képzése, a globalizáció euro-söre és a kis főzdék „kézműves” termékei és a világot bejárt (USA-ból indult) sörforradalom is.
Köszönjük Kovács Lászlónak (Kaltenecker), Szabó Péternek (Pirítós) és a szervezőnek (MASOSZ)!
Schneider Miklós
 

vissza