A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. június 30. Stex Ház Olivaolaj Kóstóval Egybekötött Továbbképzés


Magyar Sommelier Szövetség - 2014. június 30. Stex Ház Olivaolaj Kóstóval Egybekötött Továbbképzés

OLÍVAOLAJ  KÓSTÓLÓVAL EGYBEKÖTÖTT TOVÁBBKÉPZÉS
2014. június 30. Stex- Ház
 
Massimiliano d'Addario 4. generációs olasz olajmester előadásában

Kiválóan összerakott előadásban volt részünk, mivel most más megközelítésben találkoztunk az egyik legtradicionálisabb növénnyel, az olívafával és termésének produktumával.
Történelem – technológia – kóstolás technika,olíva kóstolás, ésa saját készítésű három boruk rövid ismertetése és kóstolása volt a program tartalma.
A Terroir:
Olaszország egyik legjelentősebb minőségi olívaolaj termelő területe a pescarai dombság. Itt található az. Agr. Marina Palusci családi birtok. A család 20 hektáron gazdálkodik, ebből 7 hektár olívaültetvény. A fák többsége 300-400 éves, de természetesen vannak fiatalabb telepítések is az ültetvényen. A többi területen szőlőt és gabonát termelnek. Az 1050-es évekből van az első írásos bizonyíték arra, hogy itt olívaolajat termeltek, később a pápa beszállítója volt Pianella városa, kitűnő minőségű olaja miatt.
A cég olaj-sora úgy áll össze, hogy ki tudja elégíteni egy étterem szükségleteit, a locsolós-főzős extraszűz olívaolajtól (bagin box) a fajtaválogatott különleges ízvilágú olajokig.
Kóstoltuk:
Alchimia
L’Uomi di Ferro (Vasember)
Massimilian úr,  aki képzett sommelier is(az AIS tagja)azt mondta, ahogy minden ételnek megvan a maga bora, ugyanúgy megvan a maga olaja is, ami kiemeli, érdekesebbé, komplexebbé teszi az ételt.
Az elmúlt évben 16 díjat kapott a „Vasember” olaj, ami a cég zászlós hajója, a GamberoRosso, illetve a SlowFood katalógusokban a legjobb olajok között szerepel, illetve a Bibenda laptól 5 cseppet kapott, ami maximális pontszámot jelent.
Köszönjük Massimiliano az előadást!
Deák József
 

vissza