A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. június 12. Budavári Sörfesztivál


Magyar Sommelier Szövetség - 2014. június 12. Budavári Sörfesztivál

SÖRTÚRA A VÁRBAN

 Új Hullám, meg a még újabbak
Házi sörfőzdék parádéja a Budai Várban

Az ember nehezen tud megszabadulni régebbi emlékeitől, mint
amikor például hullámzó sorok álltak a nyolcvanas években a
balatoni strandon az egyetlen standnál, ahol valami rossz langyos sört árultak. Lengyelt, egyiptomit, esetleg kőbányait, de hát mégiscsak sört, és az ember alig várta hogy szomjas torkán lecsorgassa az áhított cseppeket a kánikulában. Aztán jöttek az évek, amikor Csehszlovákiába átugorva töltöttük fel a sörkészletünket jófajta cseh és szlovák palackokkal. Ahogy nyílt az ajtó, a széles nagyvilágból egyre több nagyszerű sörrel ismerkedhettünk aztán meg, és úgy tűnt, hogy a legnagyszerűbbek, a német, belga, angol sörkülönlegességek fényévnyi távolságra vannak hazai lehetőségeinktől.
A rendszerváltás aztán többek között megoldotta a jó sörre szomjazók problémáit is. Az azt követő években a magyar bor
szárnyalása váltott ki méltó elismerést. Napjainkra viszont úgy áll a helyzet, hogy a sörkészítők is rákapcsoltak, mintha azt gondolták volna, hogy ha a magyar bor megállja a helyét a világ legjobbjai között, akkor majd mi megmutatjuk, hogy a miénknél sokkal mélyebb tradíciókkal rendelkező sörfőző országok szintjére tudjuk emelni a sörkészítést.
Valójában egy forradalom zajlott le a házi sörfőzők háza táján, és az ember alig tudja kapkodni a fejét a hazai színes kínálat láttán. A Magyar Sommelier Szövetség idejében kapcsolt, hogy szinkronban legyen a gyorsan változó kínálattal, és szakmai programot szervezett a csepeli Rizmajer sörfőzdébe, majd tavasszal a Domony völgybe, ahol a felsőerjesztésű sörök gyártásának technológiájába kaptunk betekintést, és megismerkedhettünk ezek különleges ízvilágával.

A budai Várban megrendezett Házi Sörfőzdék Fesztiválja újabb
körbetekintésre adott lehetőséget ezen a téren. A fesztivál nyitó napján, június 12.-én látogatott ki a rendezvényre a Magyar Sommelier Szövetség delegációja, és nem túlzás azt állítani, hogy a kis társaságot lenyűgözte az a sokszínűség, az az íz kavalkád, amivel ott találkozott. Szinte hihetetlen, hogy a házi főzésű söröknek hányféle arca van.
Ott vannak persze az alsó-, meg a felsőerjesztésű sörök, az IPA (India Pale Ale) sörök, aztán a gyümölcsösök, a bajor, a belga, az angol, meg még az amerikai iskolák.

Gyenge Zsolt avatott tolmácsolásában kaptak betekintést a
szövetség képviselői a különféle stílusirányzatokba. A „bemelegítés”, vagyis az alapozás a Gyertyános Sörfőzde
termékeinél kezdődött klasszikus világos és barna sörökkel.
Aztán jöttek a különlegességek, a Hámori Banán, az ALE típusú meggysör, a birsalma, a szilva és a keserű csoki sör.
Az 1996-ban alapított sörfőzde nagyágyúja az ELIXIR 18, ami
8% alkoholtartalmú sör ideális maláta keverékkel, és gyógynövény kivonattal, melyet még narancshéj, római kömény, édeskömény fűszerek alakítanak nagy élménnyé. A már korábban, a Domony völgyben megismert Bigfoot Serfőzde a hazai, kézműves sör-kultúra egy új, meglehetősen férfias képviselője, lendületes, angolszász típusú, felsőerjesztésű nedűkkel rukkolt elő. Söreik imázsa az alkoholtilalom éveinek Chicagójába kalauzolja a fogyasztót, egyes söreik megnevezése is erre a világra hajaz. Kínálatukat a Chicago, AK47, Ale Capone, Alcatraz, Razzia után nemrég a 2222 (Négy Kettes) elnevezésű, erősen férfias íz világú, 6,5%-os maligánfokú sörrel koronázták meg. De felejthetetlen volt a kis sommelier csapat számára a Keserű méz, vagy a Hammurapi - 21 is, ami egy félbarna, testes, intenzíven komlózott hoppláger.
A Kapucinus kézműves sörfőzde ugyancsak tarka kínálattal
jelentkezik. A szűrt világostól a szúretlen barnán, a meggyes barnán, a bodzás világoson, a világos szűretlenen, a szűretlen búzán át a veresig minden alapvető produktum megjelenik palettájukon. Egyik sláger-produktumuk a Nem vagyok én Apáca – névre hallgató barna meggyes lager sör némi meggyes behatással. A Kárpi Sörfőzde már több mint 20 éve működik Soltvadkerten, ezért rendkívüli tapasztalataik vannak a megbízható minőség terén. Specialitásuk a Kárpi sör, ami egy világos, pils jellegű kiváló minőségű lager sör, ugyanúgy mint a Kárpi félbarna szűretlen sörük.
A Csupor sör egy nemrég, 2012-ben indult kezdeményezés, és
az avantgarde irányába igyekszik elmélyíteni a magyarországi
sörkultúrát a fiatalosság, nyitottság és újítás sugallatával. Emblematikus termékük a Tántorgó parIPA.
Ugyancsak ezt az életérzést kissé punkos behatással hozta
létre a Hara’Punk. Egyik izgalmas sörük a Mi újság, Wagner úr? Ennél testesebb, kávés-füstös, gyümölcsösen kesernyés amerikai komlókkal fűszerezett a 16,5 B°-os porter sörük, a Papap O'Hara. De működik egy izgalmas serfőzdei szál is, ami, ami Rozsnyóra vezet, és az ottani Kaltenecker Pivovar szintén igen széles palettáját mutatta be a Várban. Mindent egybevetve megállapíthattuk, hogy minden fantáziát túlhalad a mai hazai serfőzdék kínálata. Ma már nem szükséges külföldre utaznia senkinek, aki valami
sörkülönlegességet szeretne. (Dékány Tibor írása)

 

vissza