A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. június 02. Stex Ház Szeleshát Szőlőbirtok


Magyar Sommelier Szövetség - 2014. június 02. Stex Ház Szeleshát Szőlőbirtok

Mottó: Oroszlán a hegyről

Bemutatkozott a Szeleshát Szőlőbirtok
 
A Magyar Sommelier Szövetség éves rendes közgyűlése után azon tagjaink, akik nem siettek munkába, megismerkedhettek egy igazi szekszárdi gyöngyszemmel, a Szeleshát Szőlőbirtokkal. A borászatot kereskedelmi vezetőjük, Marton József mutatta be.
 
Nem hagyományos úton indult el ez a fiatal, családi tulajdonban lévő borászat: nem voltak több generációra visszavezethető hagyományaik a borkészítés terén, nem örököltek pincészetet, szőlőterületet a felmenőktől.1998-tól kezdték el felvásárolni a szekszárdi Szeleshát dűlőben a kis „nadrágszíj” parcellákat több mint 50 tulajdonostól, melyen abban az időben még nem volt szőlő. Az első telepítések 2001-ben történtek, kizárólag kékszőlőkkel: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Franc, Mertlot, Syrah és Pinot Noir. Jelenleg 55 hektárt birtokol a pincészet, melyből 40 hektár már termő szőlőültetvény – és mindez egy tagban! Kezdetben a megtermelt szőlőt eladták a borvidék vezető pincészeteinek, később készítették el csak saját boraikat. Az első, Szeleshát Szőlőbirtok címke alatt megjelent évjárat a 2007-es volt. A borpiac szereplői azonnal felkapták a fejüket a borok kóstolása után, hisz kiváló áron meglepően magas minőséggel szembesültek.
 
A bemutatott borok: Gyöngyöző Rose 2013 - K2 Kékfrankos 2011 - Pinot Noir 2011 - Syrah 2011 - Szeleshát 2011 - Nomád 2009
 
A borok kóstolása után senkiben sem maradt kétség azt illetően, hogy a Szeleshát Szőlőbirtok csillaga még sokáig fogja ékesíteni a magyar borok egét.
 
Köszönjük a Stex Háznak a helyszín biztosítását, Marton Józsinak pedig a tanulságos kóstolót!
 
LZ
 

vissza