A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. május 26. Stex Ház Maurus Pincészet


Magyar Sommelier Szövetség - 2014. május 26. Stex Ház Maurus Pincészet

Mottó: Jó kis Ezerjó sose rossz

A Magyar Sommelier Szövetség legutóbbi programján a megújult Maurus Borászat mutatkozott be hazánk egyik legkisebb borvidékét, a Móri Borvidékett képviselve.
 
Miben állt megújulásuk? 2012 második felében az addig borászként ténykedő ifj. Kamocsay Ákos távozott a borászattól, és helyét egy másik ifjú borász, Mórocz Tamás vette át. A borászat kereskedelmi képviseletét Gazdig Gergő vállalta el, ezzel párhuzamosan bevezettek egy új címkevilágot is. A jövőben látványosan elkülönül egymástól a könnyedebb, egyszerűbb, „mindennapok bora” a prémium termékcsaládtól. Az első célpiaca a hipermarketek vásárlóközönsége, míg az utóbbié a gasztronómia.
 
A borászat „több hangszeren játszik”: érdekesen ötvözi egymással az acéltartályos, irányított erjesztést a hagyományosnak tekintett fahordós iskolázással. A borvidék és a borászat egyik legfontosabb fajtájának, az Ezerjónak az erjesztését a természetre bízzák, míg a többi szőlőnél fajélesztőt használnak. Az eredmény egy széles skálát felölelő termékkínálat. Saját szőlőterület hiányában szerződött partnerektől vásárolják fel a terményt, szigorú kritériumok alapján.
 
A kóstolt borok a következők voltak:
 
Sauvignon Blanc 2013
Tramini 2013
„Rejtelem” Chardonnay 2012
Rajnai Rizling 2012
Ezerjó 2011
Tramini 2010
 
A kóstoló közönségnél végzett gyors piackutatás szerint a megosztott első helyet a Rajnai Rizling és az Ezerjó kaparintotta meg. Egyöntetű vélemény volt, hogy a borok tiszták, élvezetesek, jó ár-érték aránnyal. Bízunk benne, hogy hamarosan további emlékezetes borok kerülnek a piacra, és öregbítik a Móri Borvidék és a Maurus Pince jó hírét.
 
LZ.
 

vissza