A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. május 05. Big Foot Sörfőzde, Domony, Fő út 130.


Magyar Sommelier Szövetség - 2014. május 05. Big Foot Sörfőzde, Domony, Fő út 130.

Mottó: Jó sörök a völgyben születnek…

A Magyar Sommelier Szövetség szakmai nap keretén belül sörtúrájának következő állomására, Gyenge Zsolt sörfőzőmester 2013-ban átvett domonyi sörfőzdéjébe látogatott. Korábban alkalmunk volt megismerni Zsolt fóti üzemében készített kiváló lager söreit.  Ma nagy kíváncsisággal indultunk új üzemének látogatására, hogy megismerjük Domony híres  ale söreit. A BigFoot sörfőzde szakmai irányítója a névadó Branda Gyula.
Házigazdáink egy  4,5% alkohol tartalmú welcome drinkkel fogadtak minket, amely a Brand ale nevű szűrt világos sör volt. Ennél a sörnél hosszabban is elidőztünk volna, de a kedvesen szervírozott sörkorcsolyák mellett a megterített kerti asztalokon az ale sörök szortimentje várt még ránk.
A furcsa nevek láttán - mint  Alcatraz, 2222(négykettő),  Ale Capone,  Cicago,  Razzia –mindenki egyszerre kérdezte, honnan a story, az elnevezés. Gyenge Zsolt elmesélte, hogy a Big Foot sörfőzde az ale sörökhöz méltó,  komolyabb brand-et akartak építeni termékeiknek,  és ezt  – mivel a felsőerjesztésű sörök tartalmasabbak, erősebbek lager típusú társaiknál – egy sosem feledhető múlt század elei storyra építették, ami nem más, mint az amerikai nagy szesztilalom. 
A brand arculatát meghatározó retro palackos kiszerelésben Zsolték megint újat és ízléseset, a piaci igényeknek legmegfelelőbbet alkották meg. Mint ismeretes, a fóti prémium kategóriás sörök – Keserű méz – Hammurapi – Zwickl -  0,5 literes csatos üvegben kerülnek forgalomba. A Big Foot sörei  0,33 literes golyvás nyakú palackban érhetőek el. Kézre álló, ergonomikus kis palackok itatják a nemes nedűt.
A sörcímke szintén nagyon esztétikus, grafikussal tervezett, a névhez illő story felirattal. Mindez 6 palackos karton dobozos csomagolásban kínálja magát.
Rövid üzemlátogatás után a kerthelységben kóstoltuk végig az új termékeket, miközben a sörfőző mester elmondta, melyik sör melyik malátából és milyen komló fűszerezésével készült. Külön érdekesség volt, hogy az alapanyagokat kis tálkákban szemügyre vehettük, a különböző hőfokon aszalt árpamalátákat megkóstolhattuk. Ezek a rögzült illatok és ízek a későbbiekben a sörivásnál megkönnyítik a sör elemzését, felismerését, mint ahogy a borok kóstolásánál a jó szakember is megmondja a szőlőfajtát.
Ha kíváncsi vagy a részletekre, többet megtudhatsz a sörökről www.bigfootsorfozde.hu oldalon.
Sörtúránk következő állomása a 05.06-09.között megrendezésre kerülő és rendhagyó módon most a Múzeum Kertben megrendezésre kerülő Főzde fest lesz, ahol eddig még számunkra ismeretlen magyar kézműves söröket fogunk kóstolni, elemezni. 

 

vissza