A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. április 28. Symbol étterem Kézműves Sörök Farkas Krisztián


Mottó: Frontra menni jó is lehet…
Tisztelt Tagtársak, kedves Kollégák!
Hamarosan itt a nyár, a kánikula: Készülj alaposan, várunk a fronton, a
Sörfronton!!
Farkas Krisztiánt sokan ismerjük mint borkereskedőt vagy borászt. Ez
alkalommal új oldalát láthatjuk: bemutatja nagyszabású vállalkozását, a Sörfront
– Kézműves Sörök Nagykereskedését. A sörkészítési technológiák, sörfajták,
sörmárkák ismertetése közben természetesen kóstolásra is nyílik lehetőség.
Időpont: 2014. április 28 hétfő, 16:00 óra
Helyszín:: Symbol Budapest, (1036 Budapest, Bécsi út 56)

A Magyar Sommelier Szövetség legutóbbi programján folytattuk ismerkedésünket a sörök világával: bemutatkozott a Sörfront – Kézműves Sörök Nagykereskedése. Ezúttal is a Symbol Budapest adott otthont csapatunknak.
 
Kezdjük rögtön egy manapság vitatott, divatos kifejezéssel, a „kézművességgel”. Gyorsan tisztázódott, hogy jelen esetben sokkal célszerűbb lenne”kisüzemi sörfőzdékről” beszélni, viszont a köztudatban inkább az első kifejezéssel azonosítják a kis, családi, sokszor hobby főzdék termékeit.
 
Farkas Krisztián, a cég atyja, alapos szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot: több mint egy órán keresztül megállás nélkül kalauzolta a megjelenteket a lager és ale, a pils és märzen, az árpa- és búzasörök csöppet sem unalmas univerzumába. Megismertük a porter, a stout, az IPA szavak jelentését is.
 
Érdekes volt kereskedelmi oldalról megközelíteni a manapság hazánkban is tapasztalható sörforradalmat. A sörfőzés, sörfőzdék történelmi fejlődésének megkerülhetetlen következményét tapasztalhatjuk meg az Egyesült Államokból induló változással. Az 1970-es 80-as évek uniformizált ízvilágú sörei után a fogyasztók vágytak az egyedi, új ízekre. Csak egyetlen statisztikai adat a sok közül: Az USA jelenlegi, összes sörfogyasztásának 15% (!!!) házi, vagy kisüzemi sörfőzdék készítménye, kb. 20 év alatt fejlődött ide a kezdeti majdnem nulla szintről.
 
Szó eset még árakról, komlóról, malátáról, víztisztaságról, arányokról, keserűségi fokokról, kisüzemi vs. nagyipari minőségről. Végezetül álljon itt a kóstolt sörök listája:
 
Fóti Zwickl
Legenda PokerFace Pale Ale
Legenda JokerFace IPA
Távoli Galaxis IPA
Bors Tuck Barát
Legenda Sixfingers Búza
Kapucinus Bodzás
Kapucinus Meggyes
Bors Sherwood Stout
Piromania Füstös Porter
 
 Tanulságos délután volt. Köszönjük Krisztián, köszönjük Symbol!
 
 

vissza