A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. április 14.Gundel étterem Igaziolivaolaj és Szent Benedek Pincészet


TÁLLYA EURÓPA KÖZEPE  +  IGAZIOLIVA
Időpont:          2014. április 14. 15:00 óra
Helyszín:         GUNDEL
Résztvevők:     Magyar Sommelier Szövetség tagjai
Prezentálók:    Szent Benedek Pincészet, Dr. Farkas Géza és Ádám József
                        Igazioliva, Tóth Gusztáv
Élmény:           ***** +
Tállya. Tállya Európa közepe. A Szent Benedek pincészet kis birtok – nagy borokkal, nagy alázattal és szeretettel. Dr. Farkas Géza tulajdonos és Ádám József borász  a hallgatóságot felvillanyozva mutatták be elkötelezettségük gyermekeit, boraikat. Szaktudással, és lelkesedéstől csillogó szemmel kóstoltatták a tételeket a birtok Furmintoktól a dűlőszelektált Furmintok, Hárslevelük és édes borok (Remete) során keresztül az 5 puttonyos, rafinált 2005-ös Aszúig.
Tállya dűlői riolitos talajúak (elvékonyodott termőréteggel). Ennek köszönhetőek a feszes savak, szép gerinc, vibráló ásványosság. Mint jellemzők.
Kóstoltunk december 11-i szüretelésű, egy évig erjedő tételt is tartalmazó Furmintot (2008), kis parcellákról szüretelt csodás, illatos, enyhén animális Hárslevelűt a Nyírjes-dűlőből, melyből csak egy hordónyi készült (2009),  Furmintokat a Szt. Tamásból (egyik szikár, de mégis tobzódó, lenyűgöző élmény, a másik mély, koncentrált, mézes, száraz, már-már tolakszik, hogy Őt szeressék), négy édes Remete évjáratot és persze a végére tartogatott 2007-es és 2005-ös Aszúkat.
Hallottunk technológiáról, szokásokról, hagyományról, hitről és óhajról, tervekről. És arról a száraz szamorodniról, illetve „A Száraz Szamorodniról”, ami ott nyugszik a pince mélyén, várva idejét, hogy megmutassa magát.
Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke köszönte meg a csodás bemutatkozást.  
Az Igazioliva képviseletében Tóth Gusztáv hat különböző olivaolajat mutatott be és kóstoltatott a jelenlévőkkel. Sok-sok érdekes információhoz jutottunk. Megtudtuk az extra szűz olaj kinyerésének technikáját (24 órán belül), mesélt a technológiákról, az olaj és zöldvíz arányáról, az olajbogyók fajtáiról, szűretlenségről és házasításról, hamisításról, fagykárról és árakról. Kóstoltunk lágy, vágott fű illatú és csípős vagy éppen kesernyés olajat is. Megkóstoltuk a 2013. év „legjobb” oliváját is.
Sok-sok információ, talán felfogni sem volt könnyű egyszerre. Ezt a kurzust az oliváról még folytatni kell. Köszönjük a „bevezetést” az olivák világába.  
/Schneider Miklós/

 
 

vissza