A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

Események


2014. április 07.Symbol étterem Iniesta Pincészet Spanyolország és etyeki Sonkamester


Iniesta Pincészet Spanyolország, és Árpás Laci az
etyeki Sonkamester bemutatója.

BOR és SONKA
De sokszor falatozunk finomabbnál finomabb spanyol és olasz sonkákat egy – egy kiváló, villányi, egri, szekszárdi vörösbor mellé.  Ma fordult a világ.
INIESTA és ÁRPÁS LACI
Kivételes élményben volt része annak a több mint negyven meghívottnak (sommelier, borász, újságíró, kereskedő), akik részt vehettek a Magyar Sommelier Szövetség szakmai napján a SYMBOL olasz étterem teraszán. Ma spanyol borokat és magyar sonkát kóstoltunk.
A Spanyol INIESTA (igen, a Barca focistája) családi pincészet nyolc borát kóstolhatták a jelenlévők Dr Kosárka József tagtársunk szakmai vezetésével. A pincészet 120 hektár szőlőterületen évi 750.000 palack bort készít.  A sort egy Sauvignon Blanc - Verdejo házasítás nyitotta, melyben a Sauvignon illata és a Verdejo zamata dominált. Kóstoltunk tölgyfahordós Chardonnay-t, Bobalból készített fajtabort és több vörösbort is. Három tétel is a kitűnő 2010-es évjáratból érkezett. Voltak technológiai, populárisabb borok és amerikai vagy francia tölgyfahordóban érlelt vörösborok is. Ki-ki válogatott a neki tetsző tételekből. A Corazon Loco (Őrült Szív) 2010. Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon házasítás volt a fénypont a borsor utolsó boraként.
Etyek a fővároshoz közeli, borairól és híres piknikjeiről ismert. És persze a SONKAMESTER ÁRPÁS LACIRÓL. A résztvevők előtt szeletelte csodálatos, zamatos, illatos sonkáját (kizárólag duroc sertésből és mangalicából készül), marha szalámiját és pácolt szalonnáját. Húúúú. Képzést kaptunk a sózás (Pag szigeti tengeri sóval), préselés, füstölés, szárítás tudományából. Jegyzeteltük az időpontokat, technológiát, páratartalmat, hőmérsékletet stb. A jókedvet, történeteket, vidámságot nem jegyeztük. Élveztük. Kitűnő ízek, remek bemutatkozás, nagy (hedonista) élmények.
Köszönjük a bemutatkozásokat, a részvételt és a gondos vendéglátást!

 
 

vissza