A Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapja facebook

2017. évi Magyar Sommelier Bajnokság

2017. február 19.
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
 
A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű,  nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak. Az elődöntő egy héttel ezelőtt, február 11-én került megrendezésre Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Duna Borrégió Borút Egyesület támogatásával. Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe.
A döntő ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül került megrendezésre a TESLA Rendezvényközpontban.
A verseny fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.
A bajnokság döntőjén személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.
A döntő 14:00 órakor kezdődött.
A döntő előtt került átadásra öt kategóriában a 2014-ben alapított „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” 2016. évi díjai. A díjazottak: Cseh Gábor szakíró, Bíró Lajos (Bock Bisztró) vendéglátás, Kovács Nimród (Kovács Nimród Winery)  termelő, Mészáros Gabriella oktató, Tálos Attila (Bortársaság) kereskedő kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.
A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat.
A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot  felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során Magnum pezsgőt kellett 15 pohárba egyenlő részben kitölteniük.
A szakmai zsűri munkájában részt vett Gál Péter helyettes államtitkár, Gianni Annoni (Pomodoro) Hanvas Zoltán (Bocus d’or), Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, Kovács József (TG), Kovács László (Vendéglátó Ipartestület Elnök), Kozma Kálmán (Gundel), Virág Csaba (Kárpátia), Pintér Katalin (Gerbeaud), Hegedűs Péter egyetemi tanár, Harmath Csaba  gasztronómiai szakértő és Varga Norbert (Onix). A zsűri elnöke Fabók Mihály  háromszoros Magyar Sommelier bajnok volt.
A „Magyarország Sommelier Bajnoka  2017” címet első helyezettként idén   Tüü Péter (Arany Kaviár) munkatársa nyerte el,. második helyen  Angerman László (Tanti), míg harmadikként Sutus Attila (Baraka)  végzett.  
A fődíjat a Törley Kft, a Francois pezsgők készítője és forgalmazója képviseletében Kovács György ügyvezető adta át.
Különdíjakat  Káli Ildikó, a KOCH Borászat és a Petrény Pincészet ajánlott fel.
 
 
Budapest, 2017. február 19.
 

 






2017. évi Magyar Sommelier Bajnokság

 
VERSENYKIÍRÁS
 
A Magyar Sommelier Szövetség
 
2017. február 11-én (szombaton) és 19-én (vasárnap) két fordulóban rendezi meg a
 
Magyar  Sommelier Bajnokságot
 
A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát művelik, vagy annak művelése munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új szakmai kapcsolatok kialakítása, valamint a szakma további népszerűsítése.
 
A bajnokság résztvevői:      Azok a magyar állampolgárságú szakemberek, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek.
 
A részvétel feltételei:
-  a nevezési lap kitöltése és határidőig történő eljuttatása a Magyar Sommelier Szövetséghez.
 
A részvétel díja:
-  a Magyar Sommelier Szövetség tagjai részvételi díj megfizetése nélkül indulhatnak a bajnokságon, amennyiben nincs tagdíjfizetési hátralékuk.
-     azoknaknak, akik nem tagjai a Magyar Sommelier Szövetségnek, a nevezéskor 10.000 Ft nevezési díj befizetését kell igazolni.
 
A bajnokság feladatainak során használt nyelv:  
Magyar, de egyes feladatokat a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI) által elismert hivatalos idegen nyelvek egyikén (angol, francia, spanyol) kell teljesíteni a versenyzőknek. Ezek magyar nyelven történő teljesítése a feladatra adható pontszám 20%-kal történő csökkentését eredményezi.
 
A bajnokság menete: A Bajnokság két fordulóból áll. Az elődöntőt 2017. február 11-én, szombaton tartjuk.
A döntő 2017. február 19-én vasárnap kerül megrendezésre.
A döntő helyszíne: TESLA Budapest Rendezvényközpont (1075 Budapest, Kazinczy utca 21.)
 
 
 
Elődöntő:
 
11:00 óra.
Az elődöntő első feladata (teszt) zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri tagjai vesznek részt. A második és harmadik feladatot a versenyzők közönség és a sajtó nyilvánossága előtt oldják meg.
 
A verseny három feladatcsoportból áll.
 
I,
a, Az első feladatcsoportban egy 40 kérdésből álló tesztet kell kitölteni. Az írásbeli tesztben a versenyzők többek között szőlészeti és borászati tudásról adnak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, termékekre vonatkozó kérdésekre felelnek. 
 
b, Ezután a feladat 3 bor felismerése (szőlőfajta, borvidék, évjárat) írásban.
Kidolgozási idő:  40 + 20  perc
 
II. A második feladatcsoportban a versenyzők  vörösbort dekantálnak, majd a poharakba töltött  bort szóban leírják és ételt ajánlanak hozzá.
Rendelkezésre álló idő:  1 + 5 + 2 perc. /felkészülés, dekantálás, borleírás/
 
III. A harmadik feladatban 2 bort kell 5 falatkából kettővel párosítani,  indokolni a választást és a borokat szóban jellemezni.
Rendelkezésre álló idő: 5 perc
 
Az elődöntőből a három legtöbb pontot elért versenyző jut a döntőbe.
 
Döntő:
 
14:00 óra.
 
A döntő nyilvános, közönség előtt zajlik.
A döntő kezdetekor minden elődöntőben részt vevő versenyző megjelenik, ekkor  hirdetik ki az elődöntő első három helyezettjét, illetve átadásra kerül az elődöntő többi részvevőjének az elismerő oklevél.
 
A döntő hat feladatból áll, amelyek a következők:
 
1.           A versenyző üdvözli a vendégeket,  majd a választott idegen nyelven pezsgőt ajánl és szolgál fel részükre.
Rendelkezésre álló idő:                     5 perc
 
2.         Egy adott ételsorhoz komplett italsort ajánl.
Rendelkezésre álló idő:         felkészülés  1 perc
                                               ajánlás      4 perc
 
3.         Hibás borlap kijavítása szóban.
Rendelkezésre álló idő:         felkészülés  1 perc
                                               Javítás       4 perc
 
4.         Vörösbor dekantálása és felszolgálása.
Rendelkezésre álló idő:   5 perc
 
 
5.         3 bor szóbeli jellemzése (felismerése) valamint 5 párlat felismerése. Az 5 párlat megnevezését a versenyző papírra rögzíti és azt a zsűrinek átadja.
Rendelkezésre álló idő:   10 + 2 perc
 
6.       Meglepetés feladat.
A döntőn az 1-5. feladatra a versenyzők rendelkezésére álló összes idő 32 perc, amelyet a feladatonként megadott bontásban használhatnak fel.  A feladatonként a rendelkezésre álló idő lejárta előtt 1 perccel a zsűri jelzést ad a versenyzőnek.
 
 
 
A versenyzők munkájáról - a zsűri munkájának megkönnyítésére és az esetleges vitás helyzetek tisztázására – videó felvétel készül.
 
 
A verseny győztese elnyeri és viselheti a
Magyarország  Sommelier Bajnoka 2017
címet.
 
Díjazás: az 1-3. helyett részére serleg és oklevél, valamint különböző tárgyjutalmak. Sor kerülhet különdíjak odaítélésére is.
 
Jelentkezés: mindenki esetében a hiánytalanul kitöltött Nevezési lap megküldésével, illetve a nevezési díj fizetésére kötelezetteknek  az átutalás igazolásának* a megküldésével 2017. február 06-ig a slezsak.zoltan@gmail.com címre.
 
* Számlaszám: 65100149-11357258
 
 
Budapest, 2017. január 5.
 
   
 
 
                                                                 Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége
 
 
Nevezési lap letölthető: /feltolt/2017-.pdf


 


2016. évi Magyar Sommelier Bajnokság

VERSENYKIÍRÁS 
 
 
 
 
 
A Magyar Sommelier Szövetség 2016. február 21-én (vasárnap) rendezi meg a Magyar Sommelier Bajnokságot. A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát művelik, vagy annak művelése munkakörük része.
A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új szakmai kapcsolatok kialakítása, valamint a szakma további népszerűsítése. A bajnokság résztvevői: Azok a magyar állampolgárságú szakemberek, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek. A részvétel feltételei: - a nevezési lap kitöltése és határidőig történő eljuttatása a Magyar Sommelier Szövetséghez. A részvétel díja: - a Magyar Sommelier Szövetség tagjai részvételi díj megfizetése nélkül indulhatnak a bajnokságon, amennyiben nincs tagdíjfizetési hátralékuk; - azoknaknak, akik nem tagjai a Magyar Sommelier Szövetségnek, a nevezéskor 10.000 Ft részvételi díj befizetését kell igazolni.
A bajnokság feladatainak során használt nyelv: Magyar, de egyes feladatokat a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI) által elismert hivatalos idegen nyelvek egyikén (angol, francia, spanyol) kell teljesíteni a versenyzőknek. Ezek magyar nyelven történő teljesítése a feladatra adható pontszám 20%-kal történő csökkentését eredményezi. A bajnokság menete: Amennyiben a nevezők száma nem haladja meg a 12 főt, akkor két fordulóra kerül sor.
A középdöntő és a döntő helyszíne: Hotel CORINTHIA Konferenciaközpont, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49. A középdöntő és döntő időpontja: 2016. február 21, vasárnap. Középdöntő: 09:00 óra. Zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri tagjai vehetnek részt. A versenyzés két feladatcsoportból áll. I, a, Az első feladatcsoportban egy 50 kérdésből álló tesztet kell kitölteni. Az írásbeli tesztben a versenyzők többek között szőlészeti és borászati tudásról adnak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, termékekre vonatkozó kérdésekre felelnek. b,
Ezután 2 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta) valamint 2 bort jellemezni írásban. A jellemzett borokat a megfelelő, a borfajtákhoz, azok jellegéhez legjobban illő poharakkal párosítják a versenyzők Kidolgozási idő: 40 + 20 perc II. A második feladatcsoportban a versenyzők vörösbort dekantálnak, majd a poharakba töltött bort a választott idegen nyelven szóban leírják és ételt ajánlanak hozzá.
Rendelkezésre álló idő: 1 + 5 + 2 perc. /felkészülés, dekantálás, borleírás/ A középdöntőből a három legtöbb pontot elért versenyző jut a döntőbe. Döntő: 15:00 óra. Nyilvános, közönség előtt zajlik.
Kezdte előtt közvetlenül kerül kihirdetésre a középdöntő első három helyezettje, illetve ekkor kerül átadásra az oklevél az elődöntő többi részvevőjének. A döntő hat feladatból áll, amelyek a következők: 1. A versenyző üdvözli a vendégeket, majd a választott idegen nyelven pezsgőt ajánl és szolgál fel részükre. Rendelkezésre álló idő: 5 perc 2. Egy adott ételsorhoz komplett italsort ajánl. Rendelkezésre álló idő: felkészülés 1 perc ajánlás 4 perc 3. Hibás borlap kijavítása szóban. Rendelkezésre álló idő: felkészülés 1 perc Javítás 4 perc 4. Vörösbor dekantálása és felszolgálása. Rendelkezésre álló idő: 5 perc 5. 3 bor szóbeli jellemzése és felismerése valamint 5 párlat felismerése. Az 5 párlat megnevezését a versenyző papírra rögzíti és azt a zsűrinek átadja. Rendelkezésre álló idő: 10 + 2 perc 6. Meglepetés a versenyzők számára, akik egymást követően szerepelnek. Fellépésük sorrendje sorsolással dől el.
A döntőn az 1-5. feladatra a versenyzők rendelkezésére álló összes idő 32 perc, amelyet a feladatonként megadott bontásban használhatnak fel. A feladatonként a rendelkezésre álló idő lejárta előtt 1 perccel a zsűri jelzést ad a versenyzőnek. A versenyzők munkájáról - a zsűri munkájának megkönnyítésére és az esetleges vitás helyzetek tisztázására – videófelvétel készül. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2016 címet. Díjazás: az 1-3. helyett részére serleg és oklevél, valamint különböző ajándékok. Sor kerülhet különdíjak odaítélésére is. Jelentkezés: mindenki esetében a hiánytalanul kitöltött Nevezési lap megküldésével, illetve a nevezési díj fizetésére kötelezetteknek az átutalás igazolásának* a megküldésével 2016. február 10-ig a slezsak.zoltan@gmail.com címre. * 
Számlaszám: ___________________________ 
Budapest, 2016. január 9. Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége 


 Nevezési lap letölthető:   2016 Sommelier Bajnokság Nevezési lap.pdf












 
 
 


2015. évi Magyar Sommelier Bajnokság

 

VERSENYKIÍRÁS

A Magyar Sommelier Szövetség 2015. február 22-án (vasárnap) rendezi meg a
Magyar Sommelier Bajnokságot
amely ebben az évben is a KávéBár Bazár kiemelt kísérőeseménye. A rendezvénynek a
hagyománynak megfelelően a Corinthia Hotel Budapest ad otthont.
A verseny célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a
sommelier szakmában dolgozóknak. A Magyar Sommelier Szövetség célkitűzése továbbá,
hogy a verseny hozzájáruljon a meglévő szakmai kapcsolatok erősítéséhez és új szakmai
kapcsolódások kialakításához.
A verseny résztvevői: A magyar sommelier szakmában dolgozó szakemberek.
A verseny során egyes megjelölt feladatokat a Nemzetközi Sommelier Szövetség /ASI/ által
elismert hivatalos idegen nyelvek egyikén (angol, francia, spanyol) teljesítik a versenyzők.
Ezen feladatok magyar nyelven történő megoldása is lehetséges, de a feladatra kapott
pontszám 20%-kal történő csökkentését eredményezi.
A verseny kétfordulós. A Zsűri összetételéről és elnökének személyéről a Magyar Sommelier
Szövetség Elnöksége hoz döntést. A Zsűri összetétele a verseny ideje alatt nem változik. A
középdöntőn a tesztlapok értékelését külön szakmai bizottság végzi, mely a verseny teljes
időtartama alatt az értékelőlapok pontszámait is teljes jogkörrel összesíti.
A középdöntő és döntő helyszíne:
Hotel CORINTHIA Konferenciaközpont 1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.
A középdöntő és döntő időpontja: 2015. február 22.
Középdöntő:
2015. február 22. 9:00 óra.
A középdöntő két feladatcsoportból áll.
Az első feladatcsoportban egy 30 kérdésből álló tesztet kell kitölteni. Az írásbeli tesztben a
versenyzők többek között szőlészeti és borászati tudásról adnak számot, valamint a sommelier
munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, termékekre vonatkozó kérdésekre
felelnek.
-2-
Ezután 2 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta) valamint 2 bort jellemezni írásban. A
jellemzett borokat a megfelelő, a borfajtákhoz, azok jellegéhez legjobban illő poharakkal
párosítják a versenyzők.
Kidolgozási idő: 40 + 20 perc.
A második feladatcsoportban a versenyzők vörösbort dekantálnak, majd a poharakba töltött
bort a választott idegen nyelven szóban leírják és ételt ajánlanak hozzá.
Rendelkezésre álló idő: 1 + 5 + 2 perc. /felkészülés, dekantálás, borleírás/
A középdöntő zártkörű, azon csak a versenyzők, a zsűri és az értékelést végző szakmai
bizottság tagjai vehetnek részt.
A középdöntőből a három legtöbb pontot elért versenyző jut a döntőbe. Holtverseny esetén az
azonos összesített pontot elért versenyzők egy újabb (előre nem közölt) feladatot oldanak
meg.
Döntő:
2015. február 22. 15:00 óra.
A döntő nyilvános.
A döntőbe a középdöntő első három helyezettje jut (fent leírt szabály szerint), de a döntőbe
jutás kihirdetése csak az elődöntő okleveleinek átadásával egyidejüleg történik.
A döntő hat feladatból áll.
A döntő feladatai:
1. A versenyző üdvözli a vendégeket, majd a választott idegen nyelven pezsgőt ajánl és
szolgál fel részükre.
Rendelkezésre álló idő: 5 perc
2. Egy adott ételsorhoz komplett italsort ajánl.
Rendelkezésre álló idő: felkészülés 1 perc
ajánlás 4 perc
3. Hibás borlap kijavítása szóban.
Rendelkezésre álló idő: felkészülés 1 perc
javítás 4 perc
4. Vörösbor dekantálása és felszolgálása.
Rendelkezésre álló idő: 4 perc
5. 3 bor szóbeli jellemzése és felismerése, valamint 5 párlat felismerése. Az 5 párlat
megnevezését a versenyző papírra rögzíti és azt a zsűrinek átadja.
Rendelkezésre álló idő: 2 + 10 perc
6. Közös meglepetés feladat.
-3-
A három döntős versenyző egymás után szerepel. A versenyzők fellépésének sorrendjét
sorsolás dönti el. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő maximum 31 perc,
amely a feladatonként meghatározott részidőkből adódik össze (+ 6. közös feladat).
Feladatonként a rendelkezésre álló idő lejárta előtt egy perccel a zsűri jelzést ad a
versenyzőnek.
A versenyzők szerepléséről - a zsűri munkájának megkönnyítésére és az esetleges vitás
helyzetek tisztázására - videofelvétel készül.
A döntő a nyilvánosság előtt zajlik.
A döntőben holtverseny esetén az a versenyző ér el jobb helyezést, aki a középdöntőből több
ponttal jutott tovább.
A verseny győztese elnyeri és viselheti a
Magyarország Sommelier Bajnoka 2015.
címet.
A részvétel feltétele, hogy a résztvevő a verseny időpontjában a Magyar Sommelier Szövetség
tagja legyen és megfeleljen a Nevezési lapon és a Versenykiírásban felsorolt
követelményeknek.
Versenyre jelentkezés:
Jelentkezni a hiánytalanul kitöltött Nevezési lap leadásával a megadott határidőig lehet.
A versenyen nevezési díj nincs.
A jelentkezéseket 2015. január 31-ig kell eljuttatni a Magyar Sommelier Szövetséghez,
a zoltan.slezsak@sommelierhungary.org címre.
Budapest, 2015. január 7.
Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége












 

2014. évi Magyar Sommelier Bajnokság

 

2014. február 23.

MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG
SAJTÓKÖZLEMÉNY


A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak.
Ebben az évben a verseny a Kávébár Bazár keretein belül került megrendezésre a Hotel CORINTHIA Rendezvényközpontban.
A Bajnokság fővédnöke és egyben a zsűri tiszteletbeli elnöke Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter volt.
A bajnokság reggel 9 órakor kezdődött a zártkörű középdöntővel, ahol a versenyzők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre válaszolta. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük.
Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott a 15 órakor kezdődő döntőbe.
Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter úr személyesen köszöntötte a versenyzőket.
A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat.
A döntőben a versenyzők a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során egy palack bort töltöttek a versenyzők hét pohárba úgy, hogy a palackban fél deciliter maradjon.
A szakmai zsűri munkájában részt vett Molnár B. Tamás és Gianni Annoni is. A zsűri elnöke Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke volt.
A nehéz feladatok megoldása során nemes szakmai párharcok alakultak ki a különböző stílusirányzatok között.
Végül az első helyezést és egyben a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2014” címet Szik Mátyás (Prime Steak&Wine étterem, Budapest) a fiatal feltörekvő nemzedék tagja nyerte el. Második helyezést Cseke Gábor sommelier (Schloss Hotel Pichlarn sommelier-je, Steiermark, Auszria), míg harmadikat Varga Norbert sommelier (Onyx Étterem) ért el.
A nemzedékek nemes párviadalából ebben az évben a fiatalság került ki győztesen.
1.Szik Mátyás (Prime Steak&Wine étterem, Budapest)
2.Cseke Gábor sommelier (Schloss Hotel PichlarnSteiermark, Au szria)
3.Varga Norbert sommelier (Onyx Étterem. Budapest)

2014. február 23.



A Magyar Sommelier Szövetség 2014. február 23-án (vasárnap) rendezi meg a
Magyar Sommelier Bajnokság döntőjét.

 

Magyar Sommelier Bajnokság 2014.A  verseny  célja,  hogy  magas  szintű  megmérettetési  lehetőséget  biztosítson  hazánkban  a sommelier szakmában dolgozóknak. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új szakmai kapcsolatok kialakítása.

A verseny résztvevői:   A magyar sommelier szakmában dolgozó szakemberek.
A részvétel feltétele, hogy a résztvevő a verseny időpontjában a Magyar Sommelier Szövetség tagja legyen és megfeleljen a Nevezési lapon felsorolt követelményeknek.
A verseny során egyes  megjelölt feladatokat a Nemzetközi Sommelier Szövetség /ASI/ által elismert hivatalos  idegen  nyelvek  egyikén  (angol,  francia,  spanyol)  teljesítik  a  versenyzők.
Ezen feladatok magyar nyelven történő megoldása a feladatra kapott pontszám 20%-kal történő csökkentését eredményezi.
A verseny két fordulós.

A középdöntő és döntő helyszíne:
Hotel CORINTHIA Konferenciaközpont  1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.
A középdöntő és döntő időpontja:  2014 február 23.

Középdöntő:
2014. február 23. 9:00 óra.
A középdöntő két feladatcsoportból áll.

Az  első  feladatcsoportban  egy  30  kérdésből  álló  tesztet  kell  kitölteni.  Az  írásbeli  tesztben többek között  szőlészeti  és borászati  tudásról adnak számot,  valamint  a sommelier munkájára és  az étteremben  felszolgált  egyéb  italokra,  termékekre  vonatkozó  kérdésekre  felelnek  a résztvevők.
Ezután 2 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta) valamint 2 bort jellemezni írásban.
Kidolgozási idő: 40 + 20  perc.

A második feladatcsoportban  a versenyzők    vörösbort dekantálnak, majd a  poharakba töltött bort a választott idegen nyelven szóban leírják és ételt ajánlanak hozzá.
Rendelkezésre álló idő: 1 + 5 + 2 perc. /felkészülés, dekantálás, borleírás/

A középdöntő zártkörű, azon csak a versenyzők és a zsűri vehet részt.

A középdöntőből a három legtöbb pontot elért versenyző jut a döntőbe.

Döntő:
2014. február 23.  15:00 óra.
A döntő nyilvános.
A  döntőbe  az  középdöntő  első  három  helyezettje  jut,  de  a  döntőbe  jutást  csak  az  elődöntő okleveleinek átadásával egyidejűleg hirdetjük ki.

A döntő hat feladatból áll.

A döntő feladatai:
1.  A versenyző üdvözli a vendégeket,  majd a választott idegen nyelven pezsgőt ajánl és szolgál fel részükre.
Rendelkezésre álló idő:    5 perc
2.  Egy adott ételsorhoz komplett italsort ajánl.
Rendelkezésre álló idő:    felkészülés  1 perc
ajánlás 4 perc

3.  Hibás borlap kijavítása szóban.
Rendelkezésre álló idő:  felkészülés 1 perc
Javítás 4 perc

4.  Vörösbor dekantálása és felszolgálása.
Rendelkezésre álló idő: 5 perc
5.  3  bor  szóbeli  leírása  és  felismerése  valamint  5  párlat  felismerése.  Az  5  párlat megnevezését a versenyző papírra rögzíti és azt a zsűrinek átadja.
Rendelkezésre álló idő: 10 + 2 perc
6.  Közös meglepetés feladat.

A  három  döntős  versenyző  egymás  után  szerepel.  A  versenyzők  fellépésének  sorrendjét sorsolással döntjük el.  A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő maximum 32 perc, amely a feladatonként meghatározott részidőkből adódik össze (+ 6. közös feladat).
Feladatonként a rendelkezésre álló idő lejárta előtt egy perccel a zsűri jelzi az időt.
A versenyzők munkájáról  -  a zsűri munkájának megkönnyítésére és az esetleges vitás helyzetek tisztázására – videó felvétel készül.
A döntő a nyilvánosság előtt zajlik.

A verseny győztese elnyeri és viselheti a
Magyarország  Sommelier Bajnoka 2014.
címet.

Versenyre jelentkezés:
A versenyre minden magyar állampolgárságú, a sommelier  szakmában dolgozó jelentkezhet, amennyiben a Versenykiírásban és a Nevezési lapon felsorolt feltételeknek megfelel.

A jelentkezést írásban kell leadni.
A verseny nevezési díja 8.000,- Ft.
A jelentkezéseket 2014. január 31-ig kérjük eljuttatni a Magyar Sommelier Szövetséghez, a zoltan.slezsak@sommelierhungary.org címre.

Budapest, 2014. január 7.
Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége

Letölthető


Magyar Sommelier Bajnokság
2013.06.23.- nevezési határidő: 2013. 06. 10.
VERSENYKIÍRÁS
A letöltéshez kattintson ide!
 
NEVEZÉSI LAP
A letöltéshez kattintson ide!
 
Közép-Európai Sommelier Bajnokság
2012.09.30. - 10.01.
Bodri Pincészet Creativus Borászat Fabro Pince Gál Tibor
IFDT Pálinkás Pincészet Pernod Ricard Raiker
Szeleshát Szepsy Taschner Tokaj Disznókő
Tokaj Renaissance Törley Vaszary Pincészet Vida Birtok
Vylyan Zubrowka    
 

 
JELENTKEZÉSI LAP angol nyelven - Letöltés
VERSENYSZABÁLYZAT angol nyelven - Letöltés
 
2012. július 16.
Az Első Professzionális Közép-Európai Sommelier Bajnokság versenykiírása angol nyelven - Letöltés
 
2012. július 12.
Az Első Professzionális Közép-Európai Sommelier Bajnokság sajtótájékoztatója a Kempinski Hotel Corvinusban